Saturday, March 24, 2018

Jelajah Utara 2018 Part 1

Assalammulaikum semua..

siri jelajah utara 2018 dimulakan dengan lawatan ke KELLIE'S CASTLE.
Kalau anda dari Lebuhraya Utara Selatan arah Utara, sila exit ke GOPENG. nak senang on je WAZE. confirm tak sesat.

Kellie's Castle ni sebenarnya adalah rumah agam. Ia dibina atas dasar rasa cinta suami kepada isterinya. ia dibina oleh seorang warga Scotland yang berhijrah ke Tanah Melayu bernama MR SMITH. nak tahu lebih lanjut mengenai Kellie's Castle bole click link di bawah

https://harithsidek.blogspot.com/2012/07/mengungkap-sejarah-serta-misteri-istana.html

Tiket masuk:
DEWASA RM5
KANAK-KANAK RM3.

Tengok gambar je ok







bila dah lawat istana ni dan baca mengenai sejarahnya apa yang dapat dipelajari adalah apabila kita berada di negara asing, kita perlu dan terpaksa survive. cuba kita tengok apa yang berlaku sekarang kat negara kita. orang Kemboja yang asalnya berhijrah ke malaysia untuk dapatkan perlindungan dari peperangan telah menguasai industri tekstil. begitu juga warga Pakistan. kenapa mereka boleh berjaya? kerana semangat juang mereka tinggi. survival mereka tinggi. bagaimanakah pula dengan kita? apa yang tinggal untuk kita dan generasi akan datang khususnya?

0 comments:

Post a Comment