Friday, March 15, 2019

Bagaimana nak menyimpan 20g emas dalam masa setahun?

Hai wanita! Siapa suka emas? Angkat tangan!Saya pasti kebanyakan kaum hawa kat dunia ni suka pada emas. Ini kerana emas merupakan satu logam yang melambangkan kemewahan, keagungan dan kegahan. Sifat fizikalnya yang berkilat dan berkilau pasti memukau mata apatah lagi jika emas tersebut ditempa menjadi barang perhiasan wanita seperti gelang tangan, rantai leher, subang mahupun cincin. Selain itu, emas boleh dijadikan pelaburan dan juga digunakan sewaktu kecemasan kewangan.
Image result for jewelry
Walaupun ianya cantik dan menjadi idaman tapi untuk memilikinya kita harus membayarnya dengan nilai yang agak tinggi. Katakan harga pasaran bagi 1 gram emas 916 adalah RM195/g. Sebentuk cincin dengan beratnya 3g bernilai RM585 (berat emas x harga emas) tidak termasuk upah pembuatannya. Cuba kira untuk 20g emas, berapa  pula wang yang harus dileburkan?  Sebagai golongan marhean memang agak kurang mampu nak membeli barang kemas setiap bulan. Paling tidak kita akan membeli barang kemas setahun sekali pada waktu harga pasaran emas menurun atau semasa kita mendapat durian runtuh. Tapi ingat ye. Harga emas sentiasa meningkat saban tahun. Tak percaya cuba tanya mak-mak kita berapa harga cincin perkahwinan mereka 20 tahun lepas?Tapi.....ada satu cara bagaimana kita sebagai seorang perempuan yang bijaksana boleh memiliki 20g emas tanpa mengeluarkan duit selepuk. Siapa nak tahu, boleh baca selanjutnya. Siapa yang tak berminat boleh scroll laju-laju

Kini, terdapat satu perhiasan emas yang diinspirasikan dari satu jenama mewah antarabangsa iaitu PA*N*ORA. Peminat-peminat aksesori wanita pasti dah biasa dengar dan lihat aksesori-aksesori yang dikeluarkan jenama PA*N*ORA ini kerana ia banyak digayakan oleh selebriti-selebriti tanah air dan antarabangasa. Salah satu produk PA*N*ORA yang menjadi kegilaan wanita seantero dunia adalah rantai tangannya kerana ianya boleh dihiaskan dengan loket-loket yang unik dan comel, Loket itu dikenali dengan istilah "charms". Charms ini saiznya kecil sahaja dengam berat sekitar 1g-4g sebiji dan ia akan dimasukkan ke dalam rantai tangan untuk menaikkan seri pada rantai tangan tersebut seterusnya menjadi identiti pada jenama itu sendiri. Apa yang uniknya mengenai charms ini adalah kerana ia mempunyai bentuk yang unik, comel serta mempunyai tema tertentu. Sebagai contoh, jika tema yang dipilih adalah tema fesyen wanita, maka  charms yang dihasilkan berbentuk dress, stiletto, handbag berbagai bentuk dan sebagainya.
Image result for pandora charms

TETAPI....jenama tersebut mengeluarkan produk berasaskan emas putih atau white gold. Emas putih merupakan emas yang telah melalui proses pelunturan yang mana warnanya terluntur menjadi warna seperti perak. Walaupun begitu, logam tersebut masih kelihatan cantik dan berkilau, malangnya nilainya telah berkurang. Ini bermaksud nilai untuk jualan semula bagi 1g telah jatuh merosot. Senang cerita kalau nak gadai, tak ada nilai. Katakan harga pasaran 1g emas putih RM180.  Kalau nak jual semula sebagai emas terpakai mungkin nilainya hanya RM80 segram. Rugi ke atau rugi sangat2?

Oleh itu, terdapat pengeluar emas perhiasan mengimprovasikan rantai tangan PA*N*ORA dengan menempanya menggunakan emas 916. Oleh itu charms yang dihasilkan berasaskan emas yang sudah tentu nilainya lebih tinggi. Oleh kerana beratnya sekitar 1g-4g sebiji maka untuk memilikinya setiap bulan adalah tidak mustahil. Kita boleh menjadikan pembelian charms ini sebagai komitmen bulanan kita. Katakan kita membeli satu biji charm setiap bulan dengan beratnya 1.5g. Katakan harga pasaran adalah RM200g maka sebiji charm berharga RM350. Jika kita konsisten membeli 1.5g  setiap bulan, maka dalam masa setahun kita dapat menyimpan sebanyak 18g emas tanpa mengeluarkan RM4200 sekaligus! 

Note : Abaikan harga upah pembuatan kerana sekarang ini tedapat ramai peniaga emas memberikan harga upah RM 0 (tiada upah). Kena pandai2 cari yang trusted ye.

No photo description available.
Charms dengan tema fauna. 

No photo description available.
*Gambar diambil dari FB Zahratul Akmal Ibrahim*
https://www.facebook.com/zahratulakmal.ibrahim

Jika kita merancang menyimpan wang RM350 sebulan bermula Januari sehingga Disember dengan tujuan untuk membeli emas dengan amount RM4200 adakah perancangan kita akan menjadi kenyataan? Bagi mereka yang determine mungkin impian dapat direalisasikan, tetapi golongan hangat2 tahi ayam seperti saya mungkin impian hancur di tengah jalan. 
No photo description available.
Oleh itu, membeli 1 biji charm emas setiap bulan adalah cara yang relevan untuk kita mensasarkan 20g emas setahun. Jangan rasa rugi atau membazir untuk melaburkan sedikit wang gaji anda untuk simpanan emas berbentuk charms. Salah satu manfaatnya adalah sewktu kecemasan di mana anda perlukan duit segera. Anda boleh menggadaikan/menjual charm anda di pusat-pusat gadaian tanpa menggadaikan seutas rantai anda. Anda hanya perlu menggadaikan beberapa biji charms berdasarkan wang yang anda perlukan.
* katakan anda hanya perlukan RM500 sahaja. Mungkin anda hanya perlukan 5 biji charms aje untuk gadaian. tak perlulah gadai seutas rantai terus*

Kalau ada yang bertanya di mana boleh dapatkan charms gold ini? Ia boleh dibeli di kedai2 emas seperti kedai emas Pak Habib, kedai emas uncle Chan dan Pakcik Poh. Boleh juga didapati dari peniaga emas online.

Ayuh kita mulakan menyimpan 1 biji charm setiap bulan bermula gaji bulan hadapan!


2 comments:

عبده العمراوى said...شركة تنظيف منازل بالاحساء
شركة مكافحة العتة والنامس والوزغ بصفوى

Ibu Lala said...

tapi kalau banyak simpan emas nanti kena bayar zakat la pulak.

Post a Comment