Thursday, June 10, 2010

Tag mengenai penyusuan ibu

Assalammualaikum semua.
td berblog walking
then tersinggah ke blog kak ayu
ada tag menarik untuk dijawab
hehehe
tag mengenai penyusuan ibu.

Apakah yang anda faham mengenai Penyusuan Susu Ibu?
Penyusuan susu ibu adalah dimana seorang ibu menyusukan anaknya pada 6bulan pertama selepas kelahiran dan meneruskan penyusuan sehingga anak berumur 2 tahun - alamk!formlnye bahasa

Berapa lamakah anda menyusukan anak anda?
Aiman da 8bulan. maknanye da 8bulan la saya bf my baby

Dimanakah anak anda dilahirkan ? Adakah di Hospital Rakan Bayi ? Apakah yang anda faham mengenai Hospital Rakan Bayi?
Di HSI JB. Hospital Rakan bayi? first time dgr istilah ni

Apa yang anda tahu mengenai 1 jam pertama selepas dilahirkan & "rooming in"?
Hhmmm...satu jam pertama..mata sy sgt fresh.xngantok lgsg. sedaya upaya bf baby walaupon tau mmg xde setitik pon susu kuar. rooming in - kena google dulu.he...

Ceritakan pengalaman penyusuan anda dalam tempoh 3 hari selepas anda melahirkan bayi anda.
3 hari pertama susu xmau kuar. xde let down reflex. B bengkak gle. pas urut bbp kali baru susu kuar dgn sgt2 meriah.

Apakah cabaran yang anda lalui sepanjang tempoh penyusuan anda?
Pengalaman paling x best bile ada masa2 tertentu pengeluaran susu merudum (setakat ni ada skali yg plg kritikal). baby xnak consume EBM. Die menangis sbb lapar. try bg FM pon die xnak sbb die mmg suke direct bf. tp dgn izin allah slps bbp ketika berlaku let down reflex..dan susu pon berjaya kuar.

Dari manakah anda mengetahui mengenai Penyusuan Susu Ibu? Apakah sumber2 anda ?
Masa anak dara pernah baca satu majalah tu pasal wardina yg berjya buat EBF walaupon bekerjaya. bile baca artikel tu mmg da pasang azam nk bf baby bile ada baby nanti. then, masa pregnant saje2 google about penyusuan exclusive dan terjmp la satu website yg sgt berinformatif. saya blajar byk pasal bf n ebf dari website tu. semestinya www.susuibu.com


Bagaimana pula sekiranya anda bekerja selepas habis tempoh berpantang? bagaimana anda menguruskan bekalan susu anak anda?
saya menguruskan bekalan susu spt mana yg diajar di www.susuibu.com.
alhamdulullah setakat ni berjalan dgn baiktp saya yg slalu malas nk buat stok ebm.he..

Kenapa anda menyusukan anak anda ?
Sbb kesedaran saya mengenai kepentingan susu ibu.
sbb saya yakin saya mampu mneyusukan anak saya
sbb saya yakin susu ibu adalah makanan terbaik untuk anak saya
sbb SAYA SAYANG ANAK SAYA


Adakah anda merasakan penyusuan itu sangat mudah? Mengapa ?
sgt2 mudah. kite boleh menyusukan anak kite bile2 sahaja dan dimana sahaja.

ok..tag ni saya tujukan kepada semua para ibu yg menyusukan baby, ibu2 yg pernah mneyusukan baby, kepada bakal ibu dan kepada sesapa sahaja yg berniat untuk menyusukan anak mereka.

3 comments:

lydzar said...

nanti nk buat lah tag ni :)

ayu said...

salam zurani..

thanks jawab tag ni..
akak ambil link ni utk diletakkan di dlm blog ye..

btw, sama la umur baby kita..
danial pun 8 bulan juga ^_^

happy breastfeeding..

Dilla Ady said...

hai zura..jejalan kt sini..beznye zura dapat bf kt aiman...dilla takde la peluang tuh..huhu

Post a Comment