Thursday, May 5, 2011

Aku sensitif ke?

Assalammualaikum semua..

drama yg nk dikongsi hari ini bertajuk "aku sensitif"
pg2 da ada org tegur aku

die: zura, kau pregnant ke?da bp bln?"
aku: a'a..da nk masuk 5bln
die: mcm x preggy jek. btol ke kau pregnant ni? kecik jek perut kau. kau da scan blom?
aku: da scan sekali masa 3bln
die: scan la lagik. mana tau ada ape2 kt baby. kecik sgt perut
aku: perut aku jenis kecik kot. masa pregnantkan aiman, 9bln pon masih muat pki baju kurung
die: 1st baby mmgla kecik. biasa second baby perut mesti besar sket
aku: dlm ati (malas nak layan). kau dokter ke?

kepada sesapa yg mengenali aku, aku adalah seorg yg kurus. dan kepada sesapa yg pernah tgk aku mengandungkan aiman, perut aku dikategorikan sbg kecik. aku da mengandung 38weeks pon badan masih slim. huhu

bukanla aku ni jenis xleh menerima pendapat org, tp cara penyampaian dan intonasi tu kdg2 memainkan peranan. maybe niat die baik n maybe die sgt CARE pasal aku. tp die mcm x caya aku mengandung. sekurang2nye jgnla menegur di khalayak ramai. masa tu ada bbp org kat situ dan bile die ckp mcm tu aku sgt malu!

tp mmg aku perasan, 2nd baby ni badan aku mcm kurus sket. perut pon x besar sgt. kecik n comel jek. mmg x nmpk preggy la. senang cite nmpk mcm pompuan perut buncit. mmg ramai org xtau aku preggy sbb aku pon xde kepoh2. tau2 da nk masuk 5 bln.

ingat next week nk g jmp gynae n bolela buat scan 4D (sbnrnye risau gak bile org ckp perut sy kecik..hehehe)
tp seriously, sy tak begitu teruja nk tau jantina baby
begitu juge ngan encik kamaruddin
kami cume berharap bby yg lahir nnt sihat dan sempurna

kes sensitif kedua berlaku ptg tadi masa anta aiman utk injection 18bln
berat aiman hny 9.1kg
dan nurse itu - nurse veteran dgn suara yg kuat berkata
"puan, napa anak puan kecik sgt ni? patutnye baby bile da 18bln x bole berat mcm ni.ni da underweight.
saya ckp anak saya xnak minum susu
pastu die bebel apa ntah
dala suara kuat.ada org lain plak kt situ
siap ckp jgnla berjimat sgt smp xnk bg anak minum susu
aku sgt menyirap masa tu

aku mls nk explain kt die pasal masalah anak aku ni
kang lagik panjangla bebelan die
hny ibu2 yg ada kes mcm aiman je akan faham
bukan kite x nak bg anak minum susu tp masalahnye anak tu yg reject
da mcm2 usaha buat
aku rasa nak soh die dtg umah tgk kt dapur aku tu da mcm kedai susu
mcm2 jenis susu ada n mcm2 jenis puting susu ada
pilih jek yg mana nak
aku bg free

tp bile die tgk aiman sgtla aktif bergerak sana sini, berlari mcm nk runtuh klinik tu
plus muka aku yg tetibe berubah die mcm ckp baik2 sketla
die ckp anak awak ni aktif, xpela..klu die kurus. agaknye die ikut genetik awakla tu
yg penting bg die makan makanan seimbang n bg die vitamin yg ada lysin utk tambah selera mkn
saya jwb "ok nurse!"


4 comments:

mizzyN said...

ko kena kebalkan diri, jawab je poyos2. lagi bodo jawapan ko jawab lagi kurang sakit hati. biasala weiii.

ninieZUERYANNIE said...

jurey, aku sgt2 paham kes no 2 tuh.. Qisya pon same.. masalahnye nk bf, direct sahaja okeh.. kalo perah mmg die x nak.. mcm2 benda aku buat.. drp nak fully bf sampai rs sggup bagi ape susu pon kat die, asalkan die nak.. mcm2 jenis susu, perisa, mahal-murah.. sumer dh try rsnye, tp mmg x boleh.. ade skli g klinik, dr bagi sume jenis stok susu formula yg die ada, balik dr klinik cam balik dr kedai runcit dah kitorang.. xpela jurey, asalkan aiman sihat.. nnt sampai satu tahap berat die naik gak..

tp kan, nurse tuh nak kena cili mulut die.. kalo aku pon menyirap gak! ingat kite nih kedeks ke kalo ngan ank sendiri.. haihh, aku pon emo gak.. huhuhuu..

wawa:mama faheem said...

same la mcm faheem..kna komen gk mamanye ni ngn nurse. mmg jadik lagi risau stiap kali blk dr klinik.'anak aku ni normal je rasenye..tp nape dia ckp cmtu..'.... huhuhu. neway, congrats utk ko zura..slmt menyambung generasi :) ..

~~kimz~~ said...

:)

Post a Comment