Friday, September 9, 2011

Mana satu pilihan hati? gomen or private?

Assalammualaikum semua...
/hihi

bg ibu2 yg bakal nk melahirkan anak, da plan nk bersalin ktne?
pemilihan hospital bersalin mmg sgt penting
bg saya, sy akan pastikan hosp tu mmg established dr segi kepakaran n kelengkapan dan semestinye lokasi yg terdekat ngan umah.

yg selalu menjadi isu adalah samaada nk bersalin di hosp kerajaan or swasta?
setiap org pon ada pendapat n pandangan tersendiri mengenai kedua2 jenis hospital ni.
ni sy bg pandangan peribadi sayala..

a. hospital swasta

dr segi kos, kite perlu menyediakan perbelanjaan yg agak byk
sy da survey kt area jb ni, rata2 kos rawatan utk bersalin normal dlm 2k-3.5k
klu op bole mencecah sehingga 5k n ada tu smp 8k
8k??? its really burn my wallet. bkn setakat wallet tp bole bkr buku simpanan ASB saya.
/omg

dr segi keselesaan mmg x dpt dipertikaikanla..
nurse n doktor akan layan patient ngan sgt baik n ramah skali
suami bole temankan wife sepanjang masa
ada org kate "ala...sakit bersalin kn same aje, x kisahla bersalin kt mana pon"
sile jgn memperlekehkan statement ini ok
bg sy walaupon kite dlm keadaan sakit yg amat sgt, tp klu tmpt tu sgt condusive n org sekeliling melayan kite dgn baik, sekurang2nye ia akan dpt mengurangkan kesakitan kite

lg satu, klu bersalin kt swasta kite bole pilih gynae yg kite suke
of course la klu kt swasta wad ibu bersalin tu mmg sumenya pkar O&G
tp perasan x pakar sakit puan skrg ni dipelopori oleh dokter laki

lps bersalin kite hny perlu menjaga diri sendiri
tidur n rehat sepuas2nye :)
baby.. nurse akan jage unless klu kite nk bf baby

ada org kate kite bole request epidural klu kesakitan melampau
klu kt hosp kerajaan rasanye dokter x kan suggest utk amek epidural

b. hospital kerajaan

masa 1st baby saya bersalin di hospital sultan ismail
hospital kerajaan, 10minit jek dr umah
2nd baby ni pon sy plan nk bersalin kt situ

tips sy klu nk bersalin di hosp kerajaan adalah ibu kena berdikari, jgn byk songeh n mesti mendengar arahan dokter n nurse

nape sy pilih hosp kerajaan

1stly - sy teringin gak nk bersalin di private hosp
tp bile memikirkan kos n lokasi yg agak jauh dr umah. so, x jadilah
kos bersalin di kerajaan sgt2la murah
rm6 shj klu bersalin normal.
murah kan...:D

2ndly - hosp kerajaan menggalakkan polisi penyusuan susu ibu. I LIKE! =D>
sebaik baby dilahirkan nurse akan soh ibu bf baby
utk 1st time menjadi ibu, nurse akan ajar cara2 yg btol utk bf tp nurse bkn ngan rela ati nk tjk ajar mommy utk bf. kite ni sendiri yg kena ringan mulut tny cmne cara yg btol utk bf.

3rdly - sy kan gov servant. supportla kerajaan sket.hehehe :D
lgpon klu gov servant dpt keistimewaan utk 1st or 2nd class
kt HSI ni pon wad klas 2 da mabeles. satu bilik 4org, ada 2 toilet, aircond lagik
kebetulan masa tu ada bdn NGO kot buat survey pasal kesihatan ENT. rezeki aiman agaknye. die buat test pendengaran kt telinga aiman. siap bg tips n pamplet lg mcm mane nk tau klu anak kite ada mslh pendgran or pertuturan
klu kt swasta ada x consultation free mcm ni? klu ada pon maybe kena charge kan?
masa discharge siap dpt gift set dr baby johnson. dpt toiletteries yg travel pack jek and hand towel.

nape org mempertikaikan servis di hosp kerajaan?

- layanan nurse yg kasar n kurang polite terhadap patient. sy rs skrg nurse x mcm zmn mak2 kite dulu. dorg pon da di train utk bersopan ngan patient. klu ada pon seketul dua yg mungkin terlebih mkn cili. tp klu dpt nurse mcm tu pekakkan telinga. agak2 klu die melampau sgt, hafal je nama n no pendaftran die pastu buatla aduan.
/wahaha

-dokter n nurse buat kerja semborono or lebih kurang asal siap.
maybe ada case yg dokter cuai. cth sy pernah dgr dokter tu terlupe kuarkan uri (dlm ati saya kate...biar btol dokter tu.) :D xpon dokter salah jahit kt bhgn bawah tu smp patient tu kena jhitan epi 2 kali. ntahla ye....susah nk kate. xtaula rumour ke ape.

- masalah dokter pelatih or dokter baru posting
klu kt gomen mmg rata2 yg sambut baby tu adalah midwife ataupon nurse. xpon dokter pelatih n dokter yg baru2 posting.
percayalah pd kepakaran mereka.
masa abg aiman dulu dokter yg sambut die bersalin adalah dokter yg sgt muda. lahir thn 1985. br 2bln posting.tp sgt cekap ok..jahitan epi die sgt kemas.

oleh krn masalah2 diatas, kebykan mommies memilih utk bersalin di hosp swasta. dan ada juge ibu2 yg mengalami pengalaman yg x best kt hosp kerajaan dan utk anak seterusnye mereka memilih utk mndpt servis di swasta pula.

dan bg saya, sy selalu berdoa semoga allah memudahkan segala urusan, dan yg paling penting semoga saya dpt menahan sakit esp labour pain tu...hehehhe..meremang bulu roma i bile sebut labor pain.
/sweat

so, yg mana satu pilihan anda? hosp kerajaan or hosp swasta? tepuk dada tny selera..
oppss salah tu...tepuk dada tnyla poket anda...hiks! :))

2 comments:

mizzyN said...

Yang jadi lagu kat telinga bila hari nak discharge tu nurse datang dan umum kepada aku "bayarannya percuma je" sebab guna GL. Kalau caesar kat private berapa la agak nya. Terima kasih kerajaan.

Anor Anom Aziz said...

assalammualaikum......

hi saya dila dari pasir gudang.....kesemua anak dila lahir kat hospital gomen sbb hubby memang staff semi gomen...memang sgt percaya pd gomennyer spital..kos bersalin memang ditanggung sepenuhnyer olh company tak kira gomen ke private tp hubby tetap suh pegi HSA or HSI.hubby takut nanti kalu ada kes private tolak jugak kat gomen...kan susah nanti hubby kata.
dila teringin nak rasa deliver kat private tp takde restu so just follow aper yg hubby suggest.
alhamdulilah pengalaman bersalin di HSA (anak 1st n 2nd) sgt okay....nurse tua dan muda sgt baik.lemah lembut dan sgt membantu kalu dila memerlukan pertolongan.sblm masuk spital tu dila dah doa moga2 ALLAH permudahkan segalanyer dan selawat byk2 biar org kasihkan kita.
Untuk anak ke3 dan ke4...bersalin Di HSI....best jugak...bangunan baru ada air cond...hubby bole masuk LR tp hubby tak masuk pun....neves katanyer...hehehhe
doktor n nurse pun sgt okay..ramai yg lemah lembut ....manis dan berbudi bhs....ada satu dua je muka kelat mcm tak cukup gula dlm badan...maybe masa tu kena keje mlm kot....huhuhu...
so utk anak ke5 ni memang plan nak ke HSI....insyaallah....semoga dipermudahkan segala urusan...:)

Post a Comment