Assalammulaikum semua..
/hihi
selamat berpuasa dan selamat menjalani ibadah puasa dgn sebaik-sebaiknye
semoga Ramadhan kali ini kite memperoleh barakah darinye :D
bulan puasa menyebabkan saya terajin plak nk memasak dan mencube berbagai resepi
sbnrnye xdelah rajin sgt nk msk tp sbb sy saaaaaaaangat x selera tgk mknan kt Bazar Ramadhan
so, lebih baikla masak sendiri sbb mmg dijamin kebersihannye, yg penting air tangan isteri utk suami. chewah!
/wahaha
Resepi 1 Ramadhan
- ungkep ayam
- sambal bilis petai
UNGKEP AYAM
ini adalah sajian org Jawa..
mestilah ada ayam kn. ayam dipotong dan dibersihkan sebersihnye. klu x suke lemak buangla lemak2 ayam tu smp bersih ok
Bahan Tumbuk
1. bawang merah 3 ulas
2. bawang putih, ikut suke
3. serai 2 btg diketuk2
4. halia 2.5cm
5. kunyit hidup 2.5cm
6. ketumbar 2 sudu
7. jintan manis 2 sudu
8. air asam jawa
CARA-CARA
1. tumiskan kesemua bahan tumbuk sehingga naik bau
2. masukkan air sedikit demi sedikit. gaulkan bahan tumbuk supaya ianya tidak terlalu garing.
3. biarkan mendidih seketika.
4. masukkan ayam. tgu sehingga ayam benar2 empuk
5.akhir sekali, masukkan air asam jawa. gaul2 supaya serata. dan letak garam sesedap rasa
siap!!!..jemput makan.
SAMBAL BILIS PETAI
Bahan-bahan
1. ikan bilis - ikut suke
2. petai - ikut suke nk berapa byk
3. cili kisar - 2 sudu
4. bawang merah - ditumbuk
5. bawang putih - ditumbuk
CARA-CARA
1. goreng ikan bilis sehingga garing. ketepikan
2. menggunakan lebihan minyak utk menggoreng kan bilis tu, tumiskan bawang putih dan bawang merah
(klu minyak tu byk sgt, kurangkan)
3. da naik bau, masukkan cili kisar. masak sehingga pecah minyak
4. kemudian masukkan petai
5. last skali masukkan ikan bilis yg telah digoreng td
nyum nyum...bismillahirrohmanirahim..
nyum nyum!!!!
last sekali...
so GOOOOOD!
Selamat Berbuka :))
/bye
0 comments:
Post a Comment