Assalammulaikum semua...
/hihi
da lebih sebulan x update blog.
sape rindu kt saya? sila lompat bintang sekarang. hikhik..
kepada peminat2 blog saya (ada ke?) jgnla rindu kt saya.
he...:)
resepi yg ingin saya kongsikan hari ni adalah LASAGNA!
selalu beli kat domino's pizza dlm rm 11 mcm tu
yg home made punye...ehem ehem..
kos barang basah n barang keringnye agak mahal tp berbaloi2 utk makan satu keluarga
resepi lasagna ni sy x ingat amek dr resepi sape ntah kt blog
tp saya ada modified sikit2
sikit je, x byk, xdelah sampai x jadi lasagna..hehehe
saya mmg suke modify resepi ikut citarasa sendiri..ahaks!
BAHAN UTAMA
- kepingan lasagna - okeh..utk kepingan lasagna ni saya beli brand SAN REMO. dlm kotak kaler merah. harga dlm lima hengget gitu. kt label tulis instant lasagna.
* celurkan dahulu kepingan lasagna smp lembut*
BAHAN INTI
- bawang putih - 5 ulas (dipotong dadu)
- bawang besar - 1 labu (dipotong dadu)
- daging kisar - satu peket, x kisah brand ape
- sos prego - tradisional
- serbuk oregano
- cendawan butang - dipotong dadu
- olive oil - utk menumis
BAHAN SOS PUTIH
- susu segar - ikut suke nak berapa byk. if u olls suke sos tu byk, bubuhla byk, klu suke sikit, bubuh sikit udah ler. susu tu x kisahla brand ape, dutch lady bole, marigold bole, yg full cream bole, yg fresh milk pon bole. janji jgn susu perasa stroberi sudah leee
- cheese - sy suke gune cheesedale tu jek. 3 keping cukup kot. byk2 nnt muak plak rasanye
- tepung gandum - 2 sudu
- butter - 1 sudu
- sedikit garam - sikit jek..buat rasa2
BAHAN TOPPING
- mozarella
- parmeasan cheese
ni klu xnk pon xpe. tp klu ada mozarella tu nmpkla kelasagnaannye..hehehe
CARA2 BUAT INTI
- Tumis bawang putih ngan bwg besar yg telah dipotong tadi dgn olive oil
- da naik bau, masukkan daging cincang. masak sampai daging tu betul2 masak
- kemudian, masukkan sos prego
- diikuti ngan cendawan butang. bahan2 digaul rata utk dapatkn rasa yg sebati
- last sekali taburkan serbuk oregano
- da siap..ketepikan. kite beralih pula ke proses membuat sos putih
CARA BUAT SOS PUTIH
- Cairkan butter
- masukkan tepung gandum. masa ni agak mencabar sikit sbb of kos makcik tepung tu akan bergumpal2 ngan makcik butter. so, utk elakkan gumpalan tu, kite bole gune hand whisk
- then, tuangkan susu. kacau2 sampai sebati
- lps tu masukkan cheese. hancurkan cheese smp btol2 dissolve dalam adunan
- agak2 da pekat, matikan api gas dan ketepikan
CARA MENYUSUN LASAGNA
- memula, yg paling penting sediakan bekas yg paling sesuai. x kisah bekas ape janji bile masuk dlm oven x meletop!
- 1st, susun kepingan lasagna. pastikan keseluruhan permukaan bekas tu ditutupi oleh kepingan lasagna
- 2nd - tuangkan inti daging ke atas kepingan lasagna sehingga menutupi kesemua kepingan
- 3rd- tuangkan sos putih sampai inti daging sidah tidak kelihatan
- 4th - taburkan mozarella dan parmeasan
- ulang langkah 2 hingga 4 sehingga menjadi 2 atau 3 layer. yg penting lapisan terakhir adalah mozarella.
LANGKAH TERAKHIR
bakar dlm oven pada suhu 180 degree celcius selama 10minit - bergantung pada jenis oven
TARA......
Nampak mcm x sedap..tp seriously sedap!!!!! hehehe..naik lift, naik seniri. so yummy yum!
so, mummy! lets try this out..
SELAMAT MENCUBA :))
/bye
0 comments:
Post a Comment