Saturday, November 3, 2012

Air Tangan Mama : Homemade lasagna

Assalammulaikum semua...
/hihi

da lebih sebulan x update blog.

sape rindu kt saya? sila lompat bintang sekarang. hikhik..
kepada peminat2 blog saya (ada ke?) jgnla rindu kt saya.
he...:)

resepi yg ingin saya kongsikan hari ni adalah LASAGNA!
selalu beli kat domino's pizza dlm rm 11 mcm tu
yg home made punye...ehem ehem..
kos barang basah n barang keringnye agak mahal tp berbaloi2 utk makan satu keluarga
resepi lasagna ni sy x ingat amek dr resepi sape ntah kt blog
tp saya ada modified sikit2
sikit je, x byk, xdelah sampai x jadi lasagna..hehehe
saya mmg suke modify resepi ikut citarasa sendiri..ahaks!

BAHAN UTAMA
  • kepingan lasagna - okeh..utk kepingan lasagna ni saya beli brand SAN REMO. dlm kotak kaler merah. harga dlm lima hengget gitu. kt label tulis instant lasagna. 
* celurkan dahulu kepingan lasagna smp lembut*
 
BAHAN INTI
  •  bawang putih - 5 ulas (dipotong dadu)
  • bawang besar - 1 labu (dipotong dadu)
  • daging kisar - satu peket, x kisah brand ape 
  • sos prego - tradisional
  • serbuk oregano
  • cendawan butang - dipotong dadu
  • olive oil - utk menumis
BAHAN SOS PUTIH 
  • susu segar - ikut suke nak berapa byk. if u olls suke sos tu byk, bubuhla byk, klu suke sikit, bubuh sikit udah ler. susu tu x kisahla brand ape, dutch lady bole, marigold bole, yg full cream bole, yg fresh milk pon bole. janji jgn susu perasa stroberi sudah leee
  • cheese - sy suke gune cheesedale tu jek.  3 keping cukup kot. byk2 nnt muak plak rasanye
  • tepung gandum - 2 sudu
  • butter - 1 sudu
  • sedikit garam - sikit jek..buat rasa2
BAHAN TOPPING
  • mozarella
  • parmeasan cheese
ni klu xnk pon xpe. tp  klu ada mozarella tu nmpkla kelasagnaannye..hehehe

CARA2 BUAT INTI
  1. Tumis bawang putih ngan bwg besar yg telah dipotong tadi dgn olive oil
  2. da naik bau, masukkan daging cincang. masak sampai daging tu betul2 masak
  3. kemudian, masukkan sos prego
  4. diikuti ngan cendawan butang. bahan2 digaul rata utk dapatkn rasa yg sebati
  5. last sekali taburkan serbuk oregano
  6. da siap..ketepikan. kite beralih pula ke proses membuat sos putih
CARA BUAT SOS PUTIH
  1. Cairkan butter
  2. masukkan tepung gandum. masa ni agak mencabar sikit sbb of kos makcik tepung tu akan bergumpal2 ngan makcik butter. so, utk elakkan gumpalan tu, kite bole gune hand whisk
  3. then, tuangkan susu. kacau2 sampai sebati
  4. lps tu masukkan cheese. hancurkan cheese smp btol2 dissolve dalam adunan
  5. agak2 da pekat, matikan api gas dan ketepikan
CARA MENYUSUN LASAGNA
  1. memula, yg paling penting sediakan bekas yg paling sesuai. x kisah bekas ape janji bile masuk dlm oven x meletop!
  2. 1st, susun kepingan lasagna. pastikan keseluruhan permukaan bekas tu ditutupi oleh kepingan lasagna
  3. 2nd - tuangkan inti daging ke atas kepingan lasagna sehingga menutupi kesemua kepingan
  4. 3rd- tuangkan sos putih sampai inti daging sidah tidak kelihatan
  5. 4th - taburkan mozarella dan parmeasan
  6. ulang langkah 2 hingga 4 sehingga menjadi 2 atau 3 layer. yg penting lapisan terakhir adalah mozarella.  
LANGKAH TERAKHIR
bakar dlm oven pada suhu 180 degree celcius selama 10minit - bergantung pada jenis oven

TARA......
Nampak mcm x sedap..tp seriously sedap!!!!! hehehe..naik lift, naik seniri. so yummy yum!
so, mummy! lets try this out..

SELAMAT MENCUBA :))
/bye
 

0 comments:

Post a Comment