Friday, April 15, 2011

Jgn terlalu obses (Part I)

Assalammualaikum semua...

tetibe teringt pd satu kisah yg da berlaku lame da
thn lps kot

sy ada sorg membe. name die K
K ni terkenal dgn kelaserannye plus kebelagakannye
biasala tu pompuan
apa2 pon mesti ni nk lebih dr kwn2 yg lain (erks....normal ke tu)
umah die la plg best, keta die la plg cantik, baju die la plg bergaya, anak die la plg comel n bla bla bla..
bosan sbnrnye ada membe mcm ni tp kami layankan aje
nk kutuk pon x gune sbb mmg sejak azali dei mmg mcm tu
jd, kutuk dlm ati jela

satu ari tu saya nk g Giant
perbualannye lebih kurg begini

K: Nk g Giant beli ape?
SAYA: Nk beli bj aiman. bj aiman da kecik
K: Kau beli bj anak kau kt giant ke? ok ke material die?aku klu pasal bj anak2 aku, baju basahan pon akau beli yg ada brand (maybe brand baju baby yg glamer tu kot, K*K* L*L* ke, gu*ss ke). sian anak2 aku klu pki baju murah2. xserap peluh nnt kena ruam2.
SAYA: Yeke? baju basahan anak aku sume cap2 ayam je. tp so far, ok jek xdela plak die kena ruam. biasala anak aku tu kulit anak org kampung...

serius, pastu bab2 baju anak, sy mmg x pena cite kt die. bg sy setkat baju basahan tu xpela klu pki yg murah. spt yg sy katakan dulu, sy ni masih mengukur baju dibadan sendiri.

pasal stroller plak, die tny sy pki jenama apa. sy ckp brand jusco jek tu pon membe asben hadiahkan. die ckp die pki brand mcL*R*N. biar mahel sket tp asalkan safety tip top. alahai.....

pasal pampers, die bgtau anak die kulit sensitif so, die beli yg mahal sket. plg "korok" pon cap gajah nun. sy sgt malu nk bgtau die anak saya pki pampers jenama tesco jek. huhuhuhu...

sama jugak ngn brand susu. x main la yg murah2an ni. xtaula susu apa die kasi anak die. x amek kisah sgt sbb masa tu da muak ngan cite die. tp klu btol2 nk berkualiti nape x breastfeed jek.kn susu ibu lg berkhasiat. die ckp mls nk bf sbb leceh. mcm tu plak?

satu ari ngan tergesa2 dan penuh kecemasan die tny saya

K: Kau tau x pasal botol susu yg ada BPA tu. ala....yg bole sbbkan kanser tu?
SAYA: aku da lame da tau. kau baru tau ke? kau x baca ke magazine keibubapaan. kn byk info psl benda mcm ni?
K: Aku xtau plak. nape kau x inform kt aku?
SAYA: Aku ingtkan kau da tau..sbb kau kn slalu beli yg mhl2 (kan kena sebijik). Botol susu aiman semua BPA Free. even botol2 minum die n gelas minum die sume BPA free. asben aku sgt aware psl ni. ada tu sebotol pon da rm30. (serius...kali ni aku mmg berlagak plak kt die...haha)

moral of the story... mana yg lebih penting? menonjolkan brg2 yg branded dgn harapan kau nmpk kaye n high taste ataupon mementingkn kesihatan jangka panjang terutamanye utk org2 yg kite syg?

x salah nk membeli brg2 yg best2 utk anak2 kite klu kite mampu tp jgn la terlalu obses ngan brand smp kite terlupe perkara2 yg melibatkan kesihatan ni.
teringat plak pada seorg barber ni. die ckp x suka btol ngan parents yg nk potong rambut anak gaya mcm2- ala2 gaya rambut org jepun tp hidung anak berhingus2. biarla rambut buruk pon asalkan hidung anak tu xde hingus.

alamak...aiman tgh selsema plak skrg ni..

3 comments:

mizzyN said...

kawan ko tak cukup kasih sayang tak? selalu org mcm tu je yang eksen terlebih.

ninieZUERYANNIE said...

alah-alah-alaahh.. mcm2 pe'el manusia nih..

~~kimz~~ said...

hahahaha..kaum ibu bersuara...

Post a Comment