Tuesday, October 18, 2011

babysitter atau nursery?

Assalammualaikum semua..
/hihi

post yg ke 300!
post yg ke2 utk arini..huh!rajin btol :))

saya berada dlm dilema ni
tgh pikir yg terbaik utk abg aiman
dr semlm kepala ni asik terpikir2 aje
/blur

mcm ni...
klu sy g keja, aiman sy akan letak di rumah pengasuh die
aiman da tgl dgn pengasuh ni sejak umur die 2bln
mungkin die pon da biasa dgn keluarga pengasuh ni
TETAPI....kami mmg perasan, aiman mmg x suka duduk kt umah pengasuh tu sejak umur die dlm sethn (sejak sejak die da cerdik la) :(
sy pena tny kt membe n kt mak
ape tanda2nye klu budak tu x suke duk umah pengasuh die?
dr maklumat yg sy dpt, tanda2 tu ada pd aiman
cth..tiap kali g umah pengasuh die akan nanges

menurut mak saya yg da berpengalaman jage anak org
klu seseorg budak tu suka duduk umah pengasuh, die mmg xnk blk umah

pengasuh aiman ni saya lihat die seorg yg tegas
sy rasa dlm dunia ni org yg plg aiman takut adalah pengasuh die :D
die akan ikut sume kate pengasuh die
termasukla minum susu formula (2 botol tu satu ari pengasuh die bg - sy yg suruh)
(as u ol know, aiman kan anti susu)

lg satu..uma pengasuh ni adalah umah low cost (bkn menghina k)
yg space umah mmg limited
jd sy tgk pergerakan aiman sgt2la terbatas (aiman mana bole duk diam)
kdg2 tu smp main bawah keta
dr pemerhatian saya jugak, aiman xde aktiviti yg bole menjana minda die kt umah pengasuh ni
maybe aktiviti yg plg menarik adalah menonton tv
tu pon kdg2 je sbb most of the time pengasuh tu of course la tgk cite kegemaran die
xknla die nk tgk wonderpet plak :P
sbb klu sy amek aiman kul 2 or kul 3 pengasuh tgh tgk cite indon
berbeza ngan mak saya yg mengasuh anak org, die kdg2 akan ajar ABC, 123,ajar baca doa mkn
mak x kisah if anak2 yg die jage tu sephkan umah (mak ckp xpe, sepah bole kemas balik)
at least adalah aktiviti bermanfaat utk die
tp xtaula klu pengasuh aiman ni ada ajar2 aiman benda2 berpengetahuan ni (but, i dont think so!)

ok...bab2 yg kt atas tu saya x berapa nk heran sgtla
tp yg sy agak kurang sedap ati adalah sy sgt yakin bahawa die seorg yg calculative
u all rasa berbaloi x
saya byr upah die rm250 per month
anta kul 8pg, plg lewat kul3 sy amek aiman
kdg2 je sy anta ari sabtu klu ada koko kt sek
klu cuti sek saya tetap byr full
even cuti bln 12 yg sy hny keja 4 atau 5 ari sy tetap byr!
klu bln tu sy kerap amek lewat, atau ari sabtu asik g sek ajer sy akan byr lebih
(pandai2la berbahasa kn)
utk pengetahuan, harga rm250 utk upah babysitter kt area sini adalah agak mahal jugak
biasanye, dlm rm230
sy saje byr lebih (nk tjk kayala konon...huhu) :P

lg satu, dulu2 sy mmg akan bekalkn lunch atau bfast utk aiman
setelah tny kwn2 n mak saya jugak
dorg ckp dorg xde anta mknan pon
mknan disediakan oleh pengasuh
apa yg pengasuh masak, itulah yg anak2 dorg mkn
klu yg masih baby, pengasuh akan buatkn bubur gune beras dorg
tp setelah mendengar cite kwn2 sy secara perlahan2 menyetopkan penghantaran makanan kecuali bfast

kwn2 semua rs logik x
bekas mknan yg saya isikan mknan aiman tu pon die x basuh
pulangkan dgn lauk2 or nasi2 yg masih bersisa
baju pon die x tlg basuhkan (ni sy x kisah sbb kebykan pengasuh mmg x basuh baju anak org)
jd...adakah rm250 tu x termasuk keja mencuci bekas makanan
kamonla...cuci bekas cenonet tu aje

sy juge perhatikan tiap kali sy amek aiman, dlm keta aiman mesti mintak mknan
sy ingtkn die saje2 cakap nk mamam
jd, kdg2 sy ignore kn aje
tp kdg2 saya berenti gak tepi jln belikn goreng pisang atau kopok lekor
aiman mmg mkn dgn sesungguhnye
lama kelamaan sy percaya aiman mmg lapar ble saya amek die dr umah pengasuh
kdg2 sy terpikir aiman x cukup mkn ke?
every month sy akan letak satu tin biskut kt umah pengasuh. sy pikir cukupla kot satu tin
budak beso aiman tu mkn byk manala kn
seminggu skali sy akan hantar roti gardenia yg ada perasa coklat, vanilla, jagung (sekali anta 5 atau 6 peket)

skrg ni sy dgn selambanye menghantar aiman dr kul 8pg dan amek kul 530ptg!
encik K kate kdg2 pengasuh tu buat muka ketat bile die amek terlewat sket
sy x pasti adakah die jage anak saya ikhlas atau semata2 kerana duit?
sy x menafikan selama ni die jage anak sy dgn baik
sy sgt berterima ksih pd beliau sbb beliaula anak saya dpt khasiat dr susu
lgpon selama die jage aiman, cume 2 kali jek die mintk cuti

sy pena jugak experience bile die buat muka ketat klu terlewat amek aiman
pd pendapat sy, die patut rasa beruntung sbb dpt jage anak cikgu
kami cikgu2 ni kan byk cuti
jd bile cuti, of cousela sy x anta aiman g sana
tp bayaran tetap full!
imagine klu die jage anak org yg keja kilang
lg2 klu keja shift mlm?

jadi, sy tgh berkire2 ngan encik K sama ada nk anta aiman kt situ or anta die kt nursery plak
hhmmm...
/hmm
klu kt nursery kami mmg kena terima hakikat anak kami mmg x diberi penumpuan seratus peratus
lgpon kite da bnyk kali dgr yg buruk2 pasal penjagaan kt nursery kn
lg2 bab2 kemalangan ni
tp aiman duk kt umah pengasuh ni pon ada bbp kali die balik umah ngan bibir terkoyakla, dahi benjol la, kaki luka la
dan..pengasuh tu x beri sbb pon nape aiman jd mcm tu
at least ckpla mcm ni
zura, td aiman main kt bla bla..pastu jatuh bla bla..
sekurang2nye kite taula anak kite kenapa

klu aiman duk nursery, confirm die x minum susu
xde masa la babysitter kt nursery tu nk melayan budak aiman tu menyusu
lebih baik entertain budak lain
tapi kn sy da breastfeed die
at least dlm satu ari dptla sikit2 khasiat dr susu ibu kan?

upah anta nursery lebih kurang sama dgn upah babysitter
tp kebyknnye lebih murah sket
sy da survey, klu anta kul 8 amek kul 5ptg baru rm230
mkn 4 kali sehari

aiman pon da besar skrg
nmpknye die seorg yg suka berkawan
klu die duk nursery die ada kwn2 yg bole main skali ngan die
kt nursery pon ada aktiviti utk budak2 umur mcm tu
xdela juz tgk tv aje
mana tau aiman lg happy klu duduk kt nursery

encik K da byk kali suggestkn spy tkr babysitter ataupon letak je aiman kt nursery
tp alasan sy ialah sbb susu!
tp mana tau klu kt nursery die tgk kwn2 die sume isap susu botol, die pon terikut skali nk minum
x cube, x tau kn..

yg agak penting jugak sy rasa bab2 menjaga perasaan ni
klu anta pengasuh, klu termbil lewat kite mesti ada rs serba salah lebih2 lg klu pengasuh tu seorg yg berkire
kt nursery lantakla nk amek kul berapa sbb kite da byr spt yg dijanjikan
cth mcm klu payment tu utk kul 8 smp 5
mcm sy, of coursela sy akan amek b4 kul 5 (sy kn keja half day. most of the time sy akan amek aiman kul 3ptg)
klu payment tu utk smp kul 2ptg mcm rush sket n mesti byk kali terambek lewat
klu time raya mesti nk jage ati
nk belikan baju or kuih raya (ish....mcm x ikhlas je meberi kn..heheheh)
klu anta anak kt nursery, lg2 klu kite x berapa nk close sgt dgn pengasuh2 kt situ, kite xdela rasa serba salah klu kite x bg ape2 kt die

apa yg sy fikirkan ni sume untuk kegembiraan aiman
sy nk anak saya happy bile saya g keja
just imagine if i am in his shoes
for all this while, sy xtau perasaan die mcm mana sepanjang 2 thn die duk umah pengasuh
adakah die stress, adakah die bahagia
pena x die rasa lapar?
adakah die duk situ dlm keadaan ketakutan?
pena ke die kena pukul or kena tengking?
/please
klula pena...kesiannye anak saya tu
klu la die pandai meluahkan apa yg die rasa kn senang

hhmm..nntla mama fikirkn yg d best utk aiman
utk adik Aisy, mama tetap anta kt baysitter
da besar sket baru anta nursery
tp dis time xtaula samaada nk anta kt bs yg lame ni ataupon i have to seek for another bs?
nk cari bs ni pon satu masalah lg
okay...stop complaining...
kite cari solution dulu

/bye



3 comments:

Lily@MamaZaraZareef said...

teringat plak 1st bbysitter zara dulu..lebey kurang sama keslah..botol susu yg pagi punye siap tk basuhkan pon..baju kotor cmpur ngan baju bersih..haihhhh..nasib baik bbysitter yg terbaru ni sgtlahhhhhh best..no komplen setakat nih..alhamdulilah..=)..apepon, aku sokong aiman pi nuseri as long die nk n enjoy kat sane..cm zara, dh suka sgt dok umah bbsitter smpai bile tanya nk pi skolah ke tak die leh kate tk mau..huhu

wawa:mama faheem said...

sian kt anak kita kn kalo bbysitter wt cmtu..neway, utk aiman, rasenye ko bleh je try nk anta nursery, sbb blum cube blum tau kn..pastu kalo xserasi ngn nursery, ko g try cari bbysitter barula :)

Anor Anom Aziz said...

kalu citer bab babysitter ni ada byk kenangan pahit manis.....kekdng fikir kesian/sedih kat anak sbb kita letakkan kat org lain tuk jaga....sepanjang perjalanan hidup ada anak ni dah tukar 6 kali.....mcm2 cerita ada....biler nk masuk anak 5 ni rasanyer kena cari pembantu rumahla jwbnyer...itupun kena cari betul2...

Post a Comment