Wednesday, November 9, 2011

supaya memasak lebih mudah dan meyeronokkan

Assalammulaikum semua...
/hihi

2 3 arini sy berblog walking aje
ada a few blog yg membincangkan mengenai memasak bg ibu yg bekerjaya...mcm saya :)
kebykan mereka mengaku tidak memasak pd ari bekerja
hny mkn kt luar atau tapau bwk balik umah
weekend je baru masak utk family tercinta :))

antara alasan yg plg tipikal adalah kesibukan dan kepenatan bekerja
yela..kerja abes kul 5
pastu nk fetch anak kt nursery, jem lagik
smp umah da maghrib
mana sempat nk masak..ye x?
tmbh2 bile ada anak kecik
bile kite sibuk memasak kt dapur, dorg pon laaaaaagi sibuk menolong kite
/sweat

alasan yg kedua adalah kerana tidak berbaloi
memasak hny utk dimakan oleh 2 org manusia sahaja
masak penat2 tp mkn utk 2 org
mkn 5 minit tp memasak plus mengemas 1 jam
/hmm

TAPI.......bile kite masak, asben n anak2 mkn dgn penuh selera apa yg kite rasa?
rasa puas n berbaloi kn? :D
lg2 bile asben puji betapa sedapnye lauk yg kite masak ari tu walaupon hny telur goreng n sardin sahaja...:)

saya bukanla seorg yg mempunyai hobi memasak
dan sy jugak bukanla pemasak yg hebat (bolela utk buat kenyang2 perut)
tp sy suka memasak utk encik K saya
sy rasa sepanjang kami berkahwin kadar sy memasak utk beliau adalah lebih bnyk dibandingkan dengan mkn atau beli kt kedai :))
sy juga seorg wanita bekerjaya walaupon sy hny bekerja separuh hari (separuhh hari pon gedebak gedebuk smp umah kul 4 ptg juge)
saya juga seorg ibu yg mempunyai 2 org anak yg masih kecik
tp sy tetap menjadikan amalan memsak utk suami n anak2 sbg rutin sy walaupon masa tu sy tgh mengandung 36minggu dan kebetulan waktu tu adalah bulan ramadhan
kenapa? sbb sy enjoy memasak dan sy x rasa memasak tu menstresskan saya
x baik kan klu kite memasak dgn hati yg x ikhlas?
lauk yg sedap mungkin menjadi sgt tawar gebeh (org jawa ckp) klu mulut n ati merungut2 penat n menyusahkan
jd tukarkan rungutan anda itu dgn berzikir dan berdoa
berzikir masa membasuh beras
berdoa supaya Allah lembutkan ati suami n anak2 semasa menggoreng ikan
itukan lebih baik...

lgpon bile kite memsak, of coursela kite x gune ntah ape2 penambah perasa tok aji tu
dan at least kite tau tahap kebersihan makanan kite
yg penting semuanya adalah hasil air tgn kite
klu kite sanggup bgn pagi semata2 utk pump susu utk stok EBM anak kite
n sanggup mlm2 buat frozen food utk anak
apa salahnye klu kite juga sanggup korbankan sedikit masa memasak utk asben (walaupon asben selalu cakap xyah masak klu penat, beli aje kt kedai..tu die cakap, tp dlm ati sapa yg tau)
hehehehe...;)
kan kite nk yg segalanya terbaik utk anak n suami kite... :P

ada beberapa cara menjadikan memasak itu lebih mudah dan menyeronokkan sbnrnye.. sharing is caring kan...

1. restock barang basah utk 5 ari (ari sabtu n ahad kn cuti). restocking barang basah ni elok buat ari ahad. beli siap2 ayam seekor, daging, ikan n ape2 jela yg kite suka.utk mudahkan keja kite, soh saje si penjual ikan dan daging tu siang ikan n potong daging tu kecik2. balik umah basuh ayam, ikan dan daging tu astu simpan dlm freezer. daging tu pulak rebus siap2. da lembut, simpan dalam freezer.

2. beli sayur yg bole dismpan 2 3 ari. contoh sayur kubis, kubis bunga, brokoli, carrot. lobak putih, tomato, asparagus. jadi xpayahla setiap ari nk singgah pasar kn..

3. beli santan yg telah siap diperah. murah ajer. sebungkus baru 2 ringgit. jd x payahla nk perah2 santan tu.
ikan bilis plak, beli yg da siap buang kepala n taiknye.
klu rasa malas sesangat, beli bawang merah, bwg besar n bwg puih yg telah dikupas kulitnye.....mudah bukan?

4. blend siap2 bwg putih n bwg merah. buat stok utk 5 ari tu. simpan dlm peti ais.
sama jugak dgn cili. mesin cili siap2, simpan dlm peti ais.
xdela time tu nk masak, time tula nk kupas bwang, time tula nk perah santan, time tula nk rebus daging, time tu la nk blend cili (mmgla stress)
betul ni. klu bhn2 asas ni sume da tersedia..memasak hny amek masa 10 minit sahaja

5. masak resipi 2 in 1. maksudnye dlm lauk tu ada sayur skali. x payahla nk masak smp 2 3 lauk utk pastikan kite dapat gizi yg cukup. masak simple2 aje.
cthnye masak tomyam. dlm tomyam ada ayam, pastu ada sayur-sayuran campur. ada carrot, jagung kecik, tomato, bunga kubis
x pon masak paprik. ada daging, kacang panjang, carrot
senang kan?
klu malas sgt, goreng ayam atau ikan. utk sayur, beli campuran sayur utk salad. dlm satu pek ada mcm2 sayur (baby tomato, kubis, kubis warna purple, carrot etc) - x silap syur2 ni kebnykan ditanam secara hidroponik. potong sayur tu n then susun dlm pinggan pastu tuangla sos salad diatasnye. mudah, jimat masa, sedap n yg penting berkhasiat.
xpon tanamla ulam didalam pasu (mcm encik K). Kami ada sepasu ulam raja.
rasa2 xde sayur, petik aje ulam di depan umah. hehehee :)
weekend tu barula masak yg grand2. masak chicken chop ke..nasi minyak ke

6. sementara ayam tgh digoreng atau cili nk pecah minyak, bolela kite mebasuh pinggan mangkuk yg kotor. jimat masa.

7. pg2 sebelum pegi keja, keluarkan siap2 ayam atau daging yg kite nk masak. kuarkan dr frezer n letak di bahagian bawah. jd bile nk masak ayam tu da x membeku. x payahla tgu lame2.

8. bg yg ada anak kecik, masa memasak adalah masa mereka meneyepahkan dapur. biarkan saja. buat2 x nmpk. klu nmpk sakit mata n sakit ati jugak kan? ada masa baru kemas. x pon mntk la tolong asben kemaskan semula. cara yg plg berkesan adalah dgn train anak kite, lepas sepahkan barang, MESTI kemas semula. memula mmg susah nk latih die simpan brg2 yg da disepahkan. tp lama2 mereka sendiri da tau nk buat ape lepas sepahkan barang.

hhmm..ape lagik? itu aje kot. yg penting memasak mesti ikhlas. klu rasa malas nk masak jgn masak. mcm saya klu sy rasa ari tu sy maaaaaalas sgt nk masuk dapur, sy x kn masak smpla mood memasak tu dtg.

selamat mencuba :)

/bye


3 comments:

lydzar said...

saya setuju bila tengok suami dan anak makan masakan kita, nmpk dorang lebih berselera walaupon lauknya simple shj

Anor Anom Aziz said...

anom sgt suka memasak tuk suami n anak2...wpun kuar opis kul 6.15ptg ...sampai umah dlm pukul 6.45...sampai pintu umah terus masuk ke dapur....anom bajetkan masa 30 minit tuk memasak...mcm bersilat jugakla masa memasak tu....sbb anom nak pastikan mkn mlm sblm pukul 8mlm....anom selalu dah plan sehari awal tuk menu....rasa seronok bila tgk anak2 berselera mkn wpun lauk yg simple...

MuZz said...

Suka dgn tips kat atas ni.memang kalau kita praktik siapkn semua bhn asa tu awal2..cepat je kerja memasak..bila mkn air tgn sendiri..walau simple tapi seleranya lain macam..hehe..pengikat kasih syg sesama ahli keluarga :)

Post a Comment