Sunday, September 13, 2009

iklan yg tak intelek

Memandangkan sekarang tgh bulan puasa n x lame lagik nak raye plus bln lps adalah bulan kemerdekaan maka, byk lah iklan2 yg berunsurkan event2 tersebut berlumba2 utk disiarkan kt tv or radio. kadang2 iklan ni best klu die memberi impact kt kite sbg penontonnye tp kdg2 bole menspoil kan mood sbb klu da byk kali sgt kuar kt tv nk termuntah2 tgk especially klu iklan tu bukanlah iklan yg membina.
saya nk meluahkan perasaan tak suka n allergik saya terhadap satu iklan nih. iklan fast food *f*. iklan ni pasal sorg budak n sorg bapak yg kononnye nk masak makanan bukak pose sbb nk tolong mak die yg balik keja lmbt. budak tu g amek telur dalam peti sejuk, malangnye kerana ketidak menggunakan akal yg panjang, abes sume telur tu pecah jatuh kt lantai. pas2 bole plak mak die dgn senyum2nye tgk telur pecah atas lantai tu dan ajak dorg bukak pose kt restaurant tersebut. x kisahlah nk bukak pose kt luar, tu duit die, tp yg x best tu, napela pandai sgt budak tu g amek telur byk2 gune tgn jek.
actually budak tu x salah pon, tp yg x logik nye saya rasa si director iklan tu. 1st time saya tgk iklan tu saya da menyumpah dlm ati psl ke'pandai'an budak tu. saya pasti mesti ada penonton lain pon yg menyumpah n mengutuk2 budak yg x bersalah tu. bayangkan klu da 50 orang duk mengutuk bnda yg sama, sian budak tu.
saya tgk budak tu xdelah kecik mana, adalah dlm 5 6 tahun umur die. rasanye budak umur gitu da bole pk cmne nk bawak telur yg byk dalam satu masa tanpa menyebabkan telur tu jatuh kt lantai. saya berani ckp camni sbb saya terlihat satu peristiwa anak sdare saya baru2 ni. umur die baru 2 tahun lebih.die suke sepah2 kan brg mainan die.abes satu ruang tamu berterabur dgn mainan. pas kena marah ngan daddy die, die kutip balik mainan tu. tp saya perhatikan cara die kutip, die amek satu bekas yg agak besar, pas2 die pilih mainan yg kecik2 (agak2 bole muat byk2 mainan dalam bekas tuh), pas2 baru die masukkan dalam kotak besar. maknanye die pon bole fikir cmne nk menjadikan keja tu lebih mudah n cepat. jadi terbuktilah budak2 yg umur 5 atau 6 tahun ni mesti bole berfikir secara logik.
saya bukan mengutuk iklan ni, cume memberi sedikit kritikan. mungkin bg org lain iklan tuh xde cacat celanye, tp bg saya tv ni adalah tontonan umum, n byk jugak pengaruhnye ke atas msyrkt.jadi hasilkan la suatu iklan yg simple tp memberi kesan positif. contohnye ada satu iklan kordial. masa nak bukak pose, budak kecik tu agih2 kan air kt sedara mare die n smp kt gelas yg last, kite ingat die nk minum air tu, rupenye die bg kt atuk die.simple, tp dlm masa yg sama die memupuk budak2 kecik spy menghormati org tua n jgn selfish. anak sedara saya suke sgt tgk iklan nih. ada lg satu iklan aiskrim tu pon iklan yg saya kategorikan sbg iklan yg ada ciri2 intelektual.
tp dlm byk2 iklan (iklan tahun 2009 ni), iklan yg plg memberi kesan kt saya iklan maybank pasal 1 malaysia. ala...iklan ais kacang n pokok tu. byk massage! tp org dlm gambar alhamdulillah intelek kot. hhehehehe..

4 comments:

butterfly said...

alahai..rindenye nak tgk iklan mesia esp nak raye....tp arwah Yasmin dh xde, ade ke iklan yg menyayat hati mase merdeka ngn raye?

mizzyN said...

aku tak pernah plak tgk iklan ini lagi, hakikatnya dah seminggu aku tak tengok tv pun kecuali CSI dengan DVD semalam.

Kebanyakan iklan memang x logik cam gitu so kite komen dengan harapan dorang akan lebih logik next time.

lily azliyana @ mama zara said...

hee..aku pon perasan iklan tu. tp tp pnh terpk nak komen..=p

tp iklan maybank psl 1 malaysia tu mcm tak perasanla. aku jarang tgk tv skang. asyik online tenet jek skang..hehe

Zurani said...

irma, nadh n lily ~ aku penggemar iklan.hehehe..especially iklan raye n ari kebangsaan.so, aku suke mengomen iklan2 yg x best!

Post a Comment