Tuesday, September 15, 2009

nak layan tag frm dilla

saya ni jarang di tag oleh sesape.hehehe...klu ada pon mcm mls je nak reply. tp ada satu tag dari dilla. mcm best jek utk dilayan. tag nye berbunyi:
Alangkah baiknya sekiranya anda menulis 25 perkara yang orang tak tahu semasa kecil anda. Dihujung entri, anda harus memilih 5 org untuk di tag. Anda amat bertuah jika ditag oleh saya sebab saya ingin tahu lebih lanjut tentang zaman comel dahulu. (sekarang pun comel ye, bukan dahulu saje..hikhik)

Perkara 1:
Mak kate saya da pandai bace n tulis name sendiri sejak umur 5 tahun. abes buku novel ayah penuh dgn contengan karya kreatif saya.hehehe..

Perkara 2:
Masa sekolah tadika, saya hny menggunkan sebtang pensel sahaja setahun. dari awl thn hng la akhir tahun sy gune pensel kayu yg same. saya ingt lg, pensel tu wrn merah. saya gune pensel tu dgn cermat n baik skali. bkn bermaksud saya mls menulis tau:)

Perkara 3:
Ni cite psl sek tadika lagik. slalu balik sek ayah jemput sy naik moto. tp ada satu ari tuh, bile nk balik sek, ayah xde dpn sek. so, stlh penat menunggu, saya amek keputusan jalan kaki aje. adalah lbh kurang 1km. sy balik ngn jiran saya. name die asrinna. otw balik tu, kiteorg main2 bawah pokok pisang tepi jalan. kebetulan ayah lau dgn motonye. blk umah kena mrh. ayah pesan len kali jgn pandai2 balik sendiri. ala..sek ngan umah dekat jek. jlan straight jek plak tuh..mesti x sesat punyer.

Perkara 4:
Masa sek rendah rumah sukan saya rumah merah. sy x menyumbangkan ape2 pon dlm aktiviti sukan spjg 6 thn kt sek sbb sy ni mmg lembek n penghidap kaki bangku tegar. hahaha..

Perkara 5:
saya sgt fobia ble time kena timbang berat sbb mesti berat sy paling sket. pas2 kwn2 ejek n cikgu pon asik tny2 nape sy ringan sgt. masa drjh 1 2 3 berat sy bwh 25 kg. masa drjh 6 berjayalah gain 35kg.huhu.

Perkara 6:
saya pernah kena rotan skali ms drjh 5 dgn cikgu Alam Dan Manusia (ADM)
. sape ntah name ckg tu, da lupe. 2la 1st time kena rotan. sbbnye sy tulis buaya adalah amfibia.

Perkara 6:
oleh sbb name sy huruf Z, so, dr sek tadika smplah drjh 6, nm sy dlm register mesti kt tmpt last skali. smp la drjh 6, angka giliran masa UPSR pon di kedudukan last. masa upsr, meja sy nun jauh dibelakang. so, sy berazam xkn bg name anak mule dgn huruf z. sian tau.

Perkara 7:
saya slalu dpt no 4 dlm kelas. kdg2 jek dpt no 2 n 3. no 1 x pena merasa sbbnye yg lg 3org tuh bijak2 belaka. kite org compete 4 org. name competitor saya tuh, suzy wahid, mazlan md jadi n khairul anuar md hairi. abes drjh 6, that was the last time we met. da lost contact. yg sy dgr2 cite, mazlan tu study kt germany, suzy jadik engineer n anuar sy x tau cite.

Perkara 8:
Walaupon slalu dpt no 4 kt sek ren, tp kt sek agama sy sentiasa mengungguli tmpt pertama. skali jek dpt no 2.huhu! bangga nih.

Perkara 9:
Cite2 saya nak jadi ustazah sbb ustazah sek agama sy tu sgt comel orgnye. name die ustz siti misnah.

Perkara 10:
sgt suka kucing. saya ada bela kucing. name die didit. kucing jantan berbulu putih bertompok oren bermata biru dan berekor pendek. saya bela die dr die baby smp la die kembali ke rahmatullah sbb sakit tua. sejak kematiannye sy x nk lagik bela kucing sbb xnk rasa kehilangan bnda yg kite syg.

Perkara 11:
Saya da start baca buku cite tebal2 sejak dr drjh satu lagik. buku cerite penyiasatan enid bylton adalah kegemaran sy.

Perkara 12:
Oleh krn sy ni kecik, ckg2 suke pilih sy masuk tarian. tp at d end mesti kene reject sbb sy mmg kayu abes. sy da ckp da kt ckg tu sy mmg xde talent menari, tp die pakse gak msk, akhirnye die pon fed up nk ajar step2 tarian. huhu!

Perkara 12:
Saya pernah kena ekzos moto ayah saya. kat betis. smp skg berbekas.wooo....skt gle smp nangis2. akhirnye ayh sapu ngn madu kt tmpt melecur tuh. sekejap je da kering n x skt lg. sejak ari tu saya percaya madu dpt menyembuhkan masalah kelecuran.

Perkara 13:
Saya suka main masak2. main masak2 yg real punye. siap buat unggun api, msk btol2. msk pucuk ubi, rebus ubi kayu lah, mcm2. tp xde org mkn pon. slalu main dgn jiran saya name die siti hasmah. satu ari tu masa nk kopek buah kelapa - konon nk parut kelapa buat santan, saya tertakik jari die ngn parang kontot ayah. memancut2 drh kuar dr jari die. die terus lari balik umah. sy ketakutan sbb rasa mcm da bunuh org jek. pas sejam tu die dtg balik main dgn tgn berbalut2.pas mintak2 maaf, kiteorg baik semula. smp skg parut kt jari die ada lagik.

Perkara 14:
Ayah kate masa mak mengandungkan saya, die bergaduh ngan jiran india blkg umah n berselisih fhm ngan jiran india muslim seblah umah. ble sy lahir n da besar, sy mkn mcm org india mkn. mkn kari letak kuah byk2, pas2 gaul2kan kesemua bhn2 didalam pinggan, kemudian saya kepalkan lauk yg bercampur kuah n nasik tu, saya perah n hirup air yg kuar dari celah2 jari. ei...geli kn?klu mkn mesti sume tgn kena nasik.smp pergelangan tgn. ayh kate terkenan sbb bergaduh ngan jiran2 kami tuh. hehehe..sejauh mane kebenarannye, saya pon x pasti
.
Perkara 15:
Saya tak suka tgk cartoon.slalunye budak2 kn suke tgk kartun. ayah sy pon pelik nape sy x suke.

Perkara 16:
Saya suka sgt mengarang cerite. so, every year mesti karya sy disiarkan di buletin sekolah. gembiranye bile tgk tulisan saya yg bulat2 besar tuh terpampang dlm mjlh. kakak n adik sy jeles jek! hehehehe..

Perkara 16:
sejak kecik saya suke warna pink!

Perkara 17:
Klu sy tgh concentrate buat keja contohnye mewarna, kekhusyukan saya tuh smp terjelir2 lidah smbil mewarna. dan yg bestnye, tabiat sy diwarisi olah adik bongsu sy.

Perkara 18:
Waktu mengaji adalah waktu yg plg x best n tertekan. blaja ngaji dgn ayah n die mmg garang gle. silap sket die pukul ngan aerial tv besi tuh. skt smp nangis2 termuntah2 kuar asam. plak tuh ptg b4 ngaji tu sy mkn asam limau. dahla sakit kena pukul sbb x pandai ngaji, tmbh pukul lg sbb mkn jajan. ayh memang pantang klu tau kiteorg mkn jajan especially ice cream. mmg nahas lah. dan kesannye ble da bsr ni sy kurang menggemari mknan mcm tuh n klu mkn mesti ada sket rasa bersalah n takut2. dulu sy teringin nk mkn jajan nini coklat celup2, tp disbbkan ayah mrh n jajan tuh pon mhl hrgnye, maka hasrat tu dilupekan terus. dan akhirnye sy dpt makan nini coklat celup2 tu masa saya pregnant 5bulan klu x silap.hehehe...mengidam kot! xdelah sesedap mane pon:)

Perkara 18:
.................................................................................................


Saya da penat memerah otak nk pk 25 perkara waktu kecik..sy hny mampu me recall back 17 perkara jek. so, pd sesape yg baca entry ni n rasa nak buat, buatlah. tiada paksaan. seronok gak mengingatkan zaman kanak2 dulu. yg penting bg saya, zaman kanak2 tu sgt indah dan dtg hny skali dlm hidup:)

3 comments:

Dilla Zaidi said...

zura,

ini tidak adil..zura utang 7 benda lagi tuk completekan tag nih..

btw, sonot la bace kenangan zaman kecik2 zura dulu..cermat ye zura pakai pensel..kalu dilla jgn harap la..dilla pun suke bela kucin tapi kalu kucin mati tak pernah rase serik nk bela lagi..rase idup tak complete tanpa kucin..

hubby dilla pun nama start huruf z tapi tak pernah lak dia citer tensen kena duk blakang bile time peksa..hikhik..tp untung ape mula huruf z ni kalau pape, paling last skali cikgu panggil..tapi kdg2 cikgu suka gak mule dari yang last skali kan..

oo ye, slamat ari raye ye tuk zura..take care yourself n baby k..

butterfly said...

Aku suke igt zaman budak2!!!

zura, patik nak rembat tag ni eh...
Kepada member zura, Dilla...mintak hampon dan mahap patik nak tumpang sekaki ;)

ninieZUERYANNIE said...

zura, aku blh imagine cane ko khusyuk menulis.. ehehe..

Post a Comment