Thursday, April 23, 2009

cerita yang menginsafkan saya


actually da lame nak share cite ni dgn kawan2 especially yg da jd mom or become a mother. ni bukan nak mengutuk or mengaibkan orang lain tapi sbg pengajaran utk kite semua. citenya bermula begini...
kat sekolah, saya close ngan sorng kakak ni. saya pngl die pakar motivasi. pngl die kak A je la. beliau sudah 9 tahun berkahwin n dikurniakan hanya seorg cahaya mata. tapi sbg seorg ibu yg pernah melahirkan anak semestinya kite teringin nak ada anak lagi. kak A ni pas 3bulan kawen da pregnant. so, kire productive la kan. tapi selepas lebih 5 thn menunggu, tetapi masih blom dikurniakn anak yg seterusnya.
 kak A ni pernah menjalani operation pembuangan seblah dari ovary nye. utk pengetahuan, org pmpuan ada 2 ovary n setiap ovary bole produce ovum secara bergilir2. so, slps pembedahan disebabkan oleh tumor, beliau hanya bergantung kpd seblah ovary shj tp still can produce ovum 4 fertilization. akhirnya beliau n suami menjalani proses IUI iaitu suatu proses dimana sperm dimasukkan ke dalam fallopian tube secara injection. ni kirenya to widen d chances of fertilization. n semstinya d cost is not cheap. its cost about 10k. unfortunately, it was not successful.
saya dapat merasakan beliau punye frustration but she's not give up easily. she's tried another way. dis time with IVF. In Vitro Fertilization.ni proses dimana fetrtilization dilakukan diluar womb or in malay tabung uji. after d formation of zygote outside d womb, zygote (embryo) td tu dimasukkan semula ke dalam rahim utk proses implantation. pakar O&G tu masukkan sebyk 4 embryo. means dat, possibility nk dapat kembar 4 sgtlah tinggi. masa tu, saya sgt2 berdoa spy proses ni berjaya. sbb kak A ni memg benar2 berharap dis method berjaya. alhamdulillah setakat ari ni beliau dah disahkan mengandung 6 minggu n surprisingly, 3 of d embryos membesr dgn sihatnya. kak A ni pon nampak semakin ceria n happy. but d cost for dis method more than 20k. tapi bg beliau, money is not d big matter rather than to get their own child. 
ini adalah sebuah cerite. tp yg sgt2 menginsafkan saya adalah krn di awal2 saya tau sy pregnant, sy fikir sy x bersedia lg. ada rasa frust n xnak percaya sket la.masa tu kak A ni x cite lg psl masalh die. tp lps die cite, sy sgt2 sedih n insaf n sy btol2 menyesal ats perbuatan sy yg frust ble tau sy pregnant. sy btol2 nangis dpn kakak tu sbb sy rasa tuhan sgt sygkan saya. allah nk memberikan saya harta n rezki yg sgt bernilai scr percuma. tp ada org lain terpaksa menunggu bertahun2 n mengeluarkan duit yg sgt byk utk mendapatkan anak. lps tu sy rasa sgt bersyukur dan saya sgt2 sygkan baby saya ni. saya berdoa agar baby ni membesar dgn sihat. baby, i'm very sorry for having a hate feeling on u. tapi tu dulu. skrg sy sgt2 gembira menghadapi hari2 mengandung saya walaupon kdg2 tak tahan dgn mabuk2, penat2 n ngantok2. 
lagi satu kite jgn sekali2 kate kite tak nak anak lagi sbb kata2 tu adalah doa. sbb menurut kak A tu masa after dpt 1st baby, die ckp die serik nak bersalin lagi n xnk anak lg (as we know bersalin tu adalh sakit yg paling sakit). cukuplah satu. tp, tuhan btol2 menguji die disbbkan oleh kata2 yg x berniat tu. walaupon kite tak tau apa sbbnye die susah nak dapat anak lg, hny tuhan yg tau. xkisahlah ape pon sbbnye jgnlah sekali2 kite menolak kehadiran seorg anak dlm hidup kite. saya share cite ni sbb sy sure ramai lagi ibu2 yg pernah berperasaan seperti saya dulu. 
lps daripada apa yg sy lalui ni, sy btol2 xleh trime kes2 buang anak. sanggupkah kite sbg ibu membuang, or d worst membunuh semata2 utk kepentingan kite??? ingatlah betapa ramainya ibu2 yg kt luar sana, bersungguh nak dapatkan zuriat sendiri walaupon terpaksa mengeluarkan kos yg bukan seringgit dua. tapi ada di antara kite yg sanggup mengabaikan amanah tuhan.
saya btol2 insaf bile mendengar lebih byk lagi cite2 dr kawan2 saya yg berusaha utk nk dptkan anak. saya btol2 x dpt nak ilangkan rasa sebak saya bile ada kawan mengadu frustnye bile datang period. saya sgt2 mendoakan utk mereka supaya ape yg mereka impikan akan tercapai satu hari nanti. insyaallah..amin....dan pada kite yg telah menjadi ibu or bakal menjadi ibu jagalah amanah tuhan ni dgn sebaik2nye.
D END......

2 comments:

lily azliyana @ mama zara said...

Mase aku br kahwin dulu aku pon pernah rase tak bersedia nak ade anak. tp once dah hidup same2 barula terasa nak sgt2 anak tu. and aku pon pernah nangis 2 kali sbb kecewa aku period. alhamdulillah, bulan yg ke-3 akhirnye ter'sangkut' jugak. n pengalaman mengandung anak pertama adlh antare pengalaman plg manis, plg indah, plg istimewa yg tak akan aku lupekan utk seumur idup..=))

zieha said...

betul tu dik.k.zieha tunggu 2 tahun baru dapat..bersyukurlah atas rezeki darinya..nnti kita exchange link yer..salam perkenalan

Post a Comment