Friday, April 24, 2009

1st month of pregnancy

hari ni genap 13 mgu saya pregnant. so, sy nak cite la progess spjg pregnant nih - as lily's suggestion.
saya tau saya pregnant masa 24hb feb 09. sehari sebelum birthday saya(birthday saya on 25th of feb ye)masa tu husband kat tganu. bgn2 pg je terasa nak buat pregnancy test.  bulan sebelum tu (jan n feb) saya buat pregnancy test 2 hari sebelum hari sepatutnya dtang period n hasilnye negative. masa 24 hb 2 tu saya x berharap pon ada 2 line kt pregnancy test kit. but surprisingly, bile sy celup je test kit tu dlm urine, x smp 5sec, kuar 2 line yg sgt jelas n terang. masa tu rasa mcm x percya sgt sbb sy gune test kit yg murh maybe x bp nk accurate.

pas2 sy terus call husband. die happy semcm je n x sabar2 nk blk jb. tp sy tetap rasa biasa je. ari tu g sek mcm biasa n xda rasa pon sy pregnant. ptg tu husband blk dr tganu n mlm tu kami g klinik nk confirmkn. n hasilnye memg positif. doktor razak tu kata saya da pregnant msk mgu ke5. wow, rupenya da 5mgu baby duk dlm my tummy. yg saya rs terkilan tu sbb a week b4 d positive result ada sports day kt sek. sy sbg penolong ketua rumah hijau (thn ni rumah hijau no 2 ye..) begitulah aktif, siap naik tangga sebanyak(60 anak tangga) sambil berlari2 sebnyk 2 kali n turun tangga sambil membawa 50  polisterene mee goreng. balik umah ari tu siap alihkan rak buku 4 tingkat yg penuh dgn buku. kalaulh sy tau sy pregnant ms tu sy xkn ingin buat keja2 yg membahayakan saya n baby. dan hasil dari kelasakan saya, saya mengalami abdominal pain n backpain yg agak sakit n yg paling mefrustkn sy bile doktor razak tu kata (dengan selamba n x bersalahnye) "ni tanda2 miscarriage" saya rasa sgt takut.sejak saat tu saya begitu berhati2 n sy announce kn mengenai sy yg da mengandung kt sume org kt sek tu (termasuk mkck cleaner n pkck tukg kebun). bkn nk membangga diri tp spy kite x diberi tugas yg berat kt sek. sejak ari tu saya akan dpt relief utk kelas2 yg berhampiran dgn makmal sy. utk pengetahuan, sek sy ada 9blok, 2700 students n 180 org guru. sgt ramai kn. dpt bygkn kebesaran n keluasan sek tu?
habislah cite mengenai pengalaman pertama mengandung di bulan pertama. (lain kali sy nak cite pengalaman pregnant pd bln ke 2 hingga 9. huhuhu)

tapi yg sgt2 membahagiakan saya adalah kerana itu adalah hadiah harijadi saya yg ke27 yg sgt2 berharga. d gift from god. our baby, our child. very precious!!! i love u baby n of course i love d papa's baby really2 much!!!

5 comments:

lily azliyana @ mama zara said...

Chaiyok Zura..!!

Dulu ms aku pregnant lom aktif berblog. Tu yg rase rugi jek tk update citer dr mase pregnant lagi..sbb tu aku mencdgkan ko start update dr skang biar tak menyesal di kendian hari..hik..hikk..

Zurani said...

tq lily..2la..aku menyahut cadangan kau.aku da bc blog kau sejak bln january thn ni.aku dpt rasakan kau sgt2 sygkn zara kn(of course lah). aku pon bangga sgt dgn pkmbngan zara. blom 10 bln da pandai bjlan. i'm proud of her. aku nk jd mama mcm kau lah..

awokpenyu said...

hmmm bestnye ngandung.... nk ngandung gak lah..hehehe :D leh main blog

nooreen.rahman said...

hello zura,
take care of urself sama baby tu tau! :)
doakan aku murah rezeki, dpt temu jodoh and ada family macam yang korang korang semua tgh lalui ni. ^__^

ninieZUERYANNIE said...

jurey.. congrats!! citer la lagi pengalaman pregnant.. rindu plak.. heheh..

Post a Comment