Saturday, May 2, 2009

2nd Month of Pregnancy

Up to today's my pregnancy already 14 weeks n 1 day - ni klu ikut calculation doctor. kire da 3 n 1/2 month. for dis post saya nk cite masa pregnant bulan ke 2. masa bulan ke2 ni simptom2 morning sickness da mule terasa. plg teruk masa mgu ke 5 n 6. masa tu, makan pon x lalu. da start mabuk2, pening2 n muntah2. 

setiap pagi bile bgn asik pk nak makan ape.sbb tgk makanan memang x lalu sgt. memang letih sgt2 sbb xde energy.
jadi bile dlm kelas, terpaksa lah ajar sket2 je sbb memang x larat sgt nk diri lama2. ajar satu topik pas2 bg latihan. nasib baik masa mgu ke 7 tu cuti sekolah selama seminggu. so, dapatlah rest sekejap. 

memandangkan cuti sek, so, saya pon buatlah kad baby. so, ni my 1st check up. excited nurse tu ckp. baru 7mgu da nk buat kad. tp memang ikut prosedur nye, kena buat check up sebaik saje kite tau kite pregnant. disebabkn saya ni gov servant n duit x brape nk byk(hehe) so, cara yg menjimatkan adalah bt check up di klinik kerajaan. dptlah ubat free. nurse tu bg folic acid, B complex n ferous fumarate. yg plg mengejutkan saya dalah disebabkan kepekatan Hb saya. b4 pregnant x pernah smp 11 tp bile pregnant my Hb concentration is 14.2. wow! amazing.. tp xtaulah klu machine tu menipu. berat pon da naik 0.6 kg.hehe. kire pencapaian yg membanggakan la ni. Dalam penat2 n morning sickness tu sempat gak lah saya n husband gi holiday kat malacca 4 2 days.  percutian yg btol2 ala2 destinasi budget. hehe. yg pntg menyeronokkan. mcm2 tmpt kiteorg pegi. yg plg x dpt dilupekan makan ikan bkr n asam pedas kt umbai. sedap!! 

walaupon da 2 bln pregnant tp saya boleh lagi memakai jeans size 26. he... 

1 comments:

mizzy N Naderiey said...

ko tu besar mana zura, aku ni pun berpinggang 26 walaupun masih dara. hua ha ha.

Post a Comment