Friday, January 8, 2010

Kisah EBF saya..

Entry ni pon diluahkan oleh mama aiman..
Nmpknye masuk arini da 2 minggu saya melalui exclusive breastfeeding (EBF)
Btolla spt kate ibu2 yg EBF, cabarannye mmg besar
Tp disebabkan anakanada tersayang saya tabahkan hati utk meneruskan hasrat murni ni

Da 2minggu gak sy mengusung beg breastpump n cooler bag tu ke hulu hilir
breastpump campur ngan icepack etc adalah berat dlm 4kg
keja sy sbg seorg guru mmg xde masa yg tetap nk pump susu
klu kelas full, mmg lmbt sketlah sy akan pump
smp bengkak2 B saya, basah lencun baju
nasib baik baju saya byk yg wrn gelap, so, xnmpklah tompokan2 air dibajuku itu

Mcm jadual ari jumaat
kelas saya 6periods in a rows
saya bercakap n bercakap dr kul 730pg smp kul 11,
fuh!
da kul 10 tu terasa mcm da pening2 sbb menahan bengkak sakit, aww!
tp demi tugas kepada anak bangsa pon penting gak, sy tetap meneruskan learning n teaching proses tanpa kompromi walaupon sy telah pancit bbp kali n pitch suara pon da tonggang terbalik..hehehehe
bile da dpt pump, fuh..rasa lega sungguh
bile tgk hasil perahannye...alhamdulillah...tersenyum smp telinga

saya pon da jarang melepak di kantin.kirenya aktiviti sosial sy agak kurng la skg
n scr automatiknye sesi bergosip n menganyam ketupat pon menjadi kurang..hehehe.
*kurangla dosa saya, amin...*
tapi masalah yg ketara skg, aiman still reject EBM
die akan nenen klu btol2 lapar
saya bekalkan 4botol x 2oz pd bs tp selalunye die cume dpt abeskan 2botol jek, means 4oz jek dr kul 7 smp 3ptg
ooo...anakku, nape xmau nenen?
tu pon bs pakse menyusu, klu x mesti aiman sanggup menahan lapar smp la saya amek die kul 3 nnt.
tp ble kt umah aiman mmg akan kerap bergayut di badan mamanye
bile mlm2 saya dgr aiman merengek, sy cepat2 bgn walaupon dgn mata terpisat2 n otak berada di awangan
saya mesti nyusukan die smp die puas sbb takut die lapar esok..
untung tau aiman dpt mama mcm mama..hehehe

saya berharap tuhan murahkan rezki sy n aiman
semoga ada lagi rezki susu saya utk aiman smp utk 2tahun lagik
amin.....

4 comments:

faRyn faRhana said...

gigihnye ko zura. aku nye breast milk macam kurg la. so aina macam tak puas :( bila aku pump pon hasilnya sadis jek. paling byk aku leh dpt 2oz. keciwa btul.

mizzyN said...

zura, ko pakai tuala wanita dalam anak baju ko la supaya tidak basah lagi. ofismet aku buat gitu

ninieZUERYANNIE said...

zura.. Qisya sampai skang x nak susu botol.. mslh sgt, nak bergayuttttttt aje.. mmg la happy die nak bf tp sgt riso biler tgk die sggup x menyusu sbb x nk susu dlm botol, wlpon EBM.. terpakse bagi pakai sudu/syringe.. tu pon mengamuk2.. 2oz pon ssh nak abis.. FM mmg reject abis! siap merah2 kat mulut sbb allergic.. riso sgt2.. Allah je yg tau perasaan aku..

mase dlm pantang mmg dah ajar pakai botol.. ok.. awal2 d nursery pon still pakai botol.. tp xtau la, lame2 aku tgk asek x abis je susu tu.. so terpakse bg direct.. agaknye dh terbiase sgt bg direct, sampai skang la die nk direct.. & sampai skang pon mslh tuh membelenggu kepala aku, jurey.. uuu riso sgt2..

aku dh xnak anta kat nsery tuh lagi actually.. sbb aku rs x berapa.. tp terpakse.. kalo anta kat area umah or tempat yg jauh dr ofc x leh susukan Qisya wktu rehat.. jurey, doakan Qisya ok ye..

Zurani said...

faryn~ aku terpakse mengigihkan diri walaupon give up bbp kali.huhu!

nadh~ aku pkai gak nursing pad tp xdapat menampong kebocoran susu..hehehe

ninie~aku doakan qisya ok..spt kate seorg doktor tu, kanak2 ni makhluk terpelihara..survival tinggi. qisya tu mesti susah nak berenggang ngan kau nnt..chaiyo chaiyo ninie..teruskan with d EBF.

Post a Comment