Monday, January 11, 2010

Terkesima

Smlm masa fetch aiman, spt biasa aiman tgh tdo dgn nyenyaknye
masa nk balik, suami kpd bs memberikan bbp ayat yg membuatkan saya terkesima...
ayatnye lebih kurang mcm ni

"aiman kurg menyusu, die tdo jek dr pg smp skg. sian die lapar. cikgu tryla bagi aiman susu formula..cikgu bli yg peket kecik2. tgk yg mane die suka. die x berapa nk minum susu yg cikgu bagi ni. ari tu pon nurse cakap, baby kena top up gak ngan FM walaupon die BF"


Perlukah saya :) atau :(???
so, utk menidak mengecikkan hatinye saya pon jwb
"tgkla dulu..."
tp ada ketakikhlasan di hujung kata2 sy..he...
mesti die kata saya ni degil...heehehe
tapi saya tetap dgn pendirian saya
selagi susu sy ada, saya tetap akan bagi aiman susu ni

bile kt umah sy terpikir2 nape suami bs cakap mcm tuh?
adakah susah nk uruskan EBM?
Saya rasa sy da sgt2 memudahkan keja bs
saya da siap2 bekalkan 4 botol yg setiap satunye 2oz. tgl panaskan jek bile aiman nk nyusu.
atau adakah die sian tgk aiman yg sentiasa tdo jek mcm budak yg x aktif
saya pk ok ape aiman tdo masa kt umah bs
senang sket bs nk buat keja lain
klu kt umah saya, aiman mmg xkuat sgt tdo.

ape pon...xkisahlah org nk kate ape
saya nk EBF aiman gak
tp, adakah saya mampu melawan cabarannye spt di atas?

5 comments:

lily azliyana @ mama zara said...

Gud luck Zura for the EBM fight..kalau org lain boleh, mestila ko pon boleh jugak kan..=D

wawa n nasz said...

em,bs ko ni lain sket perspektif dia ..xpe,ko jgn layan kate2 dia.keep up ur good work! b'feeding rocks!! hehe

Zurani said...

lily ~ tq very much for your support..ni yg buatkan aku makin bersemangat ni:)

wawa ~ bs aku ok cume husband die je. xpe..next week aiman dapat bs baru.susah ke nk uruskan baby yg gune EBM? aku rasa mcm senang je..ntahle..moga2 aku bole bertabah..

mizzyN said...

aku rasa bukan die nak memperkecilkan usaha EBF ko, cuma ayat sang pemerhati yang kisah pasal anak ko je. bila die tengok anak ko tak minum susu sehari mestila dia ikut risau. ia cuma cadangan aje.

my take is, do what you think is best for your child. after all only the mother knows best.

good luck.

faRyn faRhana said...

whatever it is, breast milk is still the best for ur baby. jgn give up zura. ko bernasib baik bleh breatfeeding :) aku sungguh cemburu. huhu

Post a Comment