Wednesday, August 19, 2009

kehidupan pasti berubah

ini adalah secebis perbualan antara mak ngan ayah saya sewaktu kami bersam2 menikmati sarapan di tunjuk laut beach resort ari tuh..

mak: ayah, dulu pernah x kite terpikir dapat jalan2 mcm nih?
ayah: (sambil mengeluh)...x pena terpikir pon. dulu sibuk pk cari duit jek..

dulu2...masa saya kecik kehidupan kami bole dikatakan agak susah. ayah bekerja sbg peneroka felda. mak plak x keja. kiteorg adik beradik 6orang sumenya (tp masa tu ada 4 je kot). kehidupan kami bertambah2 tersepit n tersempit bile pokok kelapa sawit kena tebang sbb pokok sawit nih setiap 24 tahun kena tebang n tanam semula. masa ni saya dlm darjah 4 or 5 kot. masa ni btol2 terasa susahnye sbb ayah da ilang sumber pendapatan. saya yg masih lagi kecik masa tu pon da terasa bahangnye. tp kami adik beradik sgt2 memahami keadaan ayah. jd, automatik kami da di train utk tidak meminta2. kami hny dpt pki bj br wkt ari ry je. tu pon dpt sepasang jek. n semestinya bj kami sume same pattern n warnaye. yelah..klu bli byk2, kn dpt murah. masa tu da rasa bersyukur sgt2.

so, utk menampung kehidupan kami sekeluarga, macam2 keja ayah buat. die pena menebas kat utan sorang2. pg2 subuh da pegi, malam2 baru balik. yg paling sy x dapat lupe masa die keja tukang masak kt kilang. balik je keja mesti die muntah2 sbb kepenatan sgt2 n kepanasan sampai kuar muntah ijau. ada skali tu die balik umah ngan mata merah sbb masa menebas kt utan mata die terkena getah pokok beracun. sampai mcm tu skali pengorbanan ayah nk menyara kami anak beranak. selain tu die pena gak keja guard n tukang kebun. siang die jd tukang kebun kt sekolah, malam die jd guard.

pas2 saya dapat masuk asrama plak. saya tau ayah susah, tp sbb saya byk menghabiskan masa remaja saya kt asrama, jd kesusahan ayah, saya x merasai sgt sbb x tgk sendiri depan mata. ayah berusaha menyekolahkan kami walaupon tau kos yuran etc kt asrama sgt tinggi. masa tu saya, kak long n adik saya (noor) blaja di asrama penuh. jd dr awal tahun ayah mmg kumpul duit utk keperluan pd akhir tahun (byr yuran)..

sehinggalah saya da abes spm, kehidupan kami masih begitu ditambah lagi kiteorg dapat 2org adik baru. jd spt mcm phm2 sendiri, kami (saya,kak long n noor) mesti keja time cuti semester. kumpul duit byk2 spy x menyusahkan ayah. PTPTN kn slalu masuk lmbt n yuran mahal plak tu. jd klu keja masa cuti sem dptlah duit sket nk gune wkt emergency. jd sepanjang kami blaja kt universiti jarang2 skali la ayah bagi duit. klu die bg duit pon kami x smp ati nk amek.


tp sejak 5 6 thn kebelakangan ni, kehidupan ayah da berubah sket. berkat usaha n kerajinannye die diberi kepercayaan menjaga ladang sawit yg byk pekerja asing. kire jd mando lah. bermula dr situ, rezeki ayah bertambah murah. lg2 pas kami sume da grad n bekerja. dr umah papan, ayah da berjaya buat umah batu yg sgt selesa. n baru2 ni die dapat membeli kereta idamannya dan yg paling membanggakan saya, ayah da mmpu simpan dlm tabung haji. simpanannye pon hampir mencukupi utk die n mak g aji. alhamdulillah...


jd, utk menikmati ari tuanye, ayah suka g jalan n bercuti. nilah wkt yg sesuai utk die rest..tp bile dikenang kembali sya bersyukur perjalanan idup saya begini. ia menjadikan saya spy sentiasa beringat n menyimpan duit n byk lagilah.. dan bg saya seteruk mane n sesusah mane pon kehidupan seseorang tu, pasti akan berubah satu ari nanti yg pentingnye kite sendiri yg kena berusaha utk mengubahnya...kepada ayah...sy sgt2 menghargai segala jasa2nye terutama kepayahan die membesarkan kami. benarlah kate2..kasih ibu membawa ke syurga, kasih ayah selama-lamanya.....
mr osaman n co.
sewaktu bercuti di terengganu

3 comments:

lily azliyana @ mama zara said...

Terharu bace kisaj ayah ko..

Takpe..tgk anak2 dah grad, bekerja sume pon rasenyer dah buat ayah ko bahagia..

Nway, ayah n mak ko same mcm mentua aku. menghabiskan mase tua berjalan ke sini sane. anak2 sume dh besar n ade kehidupan sndiri, barula diorng dpt merehatkan diri plak. mak aku jekla kesian tinggal sorang2..=p

ninieZUERYANNIE said...

hmm btol tu lily.. terharu bace kisah ayah jurey nih.. tp mmg pon, parents kite sanggup wat ape je asalkan anak2 berjaya.. kite sume akan rase jugak, cume cara yg berbeza..

dilla-ady said...

walaupun dilla n hubby tak sesusah tu tapi satu ari nnti bile kami da tua, dilla pun nk wt camtu..nk berjalan ke tempat yg kitorg tak leh nk pegi skang ni..

hidup kite ni mesti akan berubah kan, cume kite jek tak tau macam mane perubahannye dan bile hidup ni akan berubah..

Post a Comment