Tuesday, August 25, 2009

my happy happy day:)

Semalam ari yg paling best dalam bulan august 2009 ni. saya da settle kan bbp keja yg penting:
  • buat routine check up kt klinik
  • g ambik sijil induksi kt JPN
  • ambik sijil nikah kat Pejabat Agama JB (huhu...da dekat setahun kawen, baru teringat nk amek sijil nikah)
  • sebagai tmbhan utk mengbestkan ari saya - saya telah bgn pg2 buta masak sahur dan petang2 tu sy telah mengenjoykan diri saya masak utk berbuka - dibantu oleh husband- dgn paksaan n ugutan. hahahah
Dan yg paling best adalah bile saya n husband dpt tgk muka baby kami dgn agak jelas.
ceritanya begini:

kami da lame plan nk buat scan 3D n 4D dari dulu lagi. tp disebabkan kekangan masa, asyik tertangguh je. setakat 7bulan pregnant ni saya da g scan dlm 3kali kot. scan kt kerajaan, doctor x explain pon secara details. die letak scanner atas perut, pas2 5, 6 saat pas2 die kate "baby ok". saya nk tny byk2 pon mcm segan jek sbb nmpk die mcm x interested nk layan patient.walaupon dlm ati nk sgt tahu jantina die or condition die kt dlm tu.

so, smlm kami merealisasikan impian kami. lepas buat check up kt klinik, kami decide nk g scan kt Hospital Pakar Johor. sebelum tu memg da pena g situ, konon2 nk survey cost utk deliver baby, tp disebabkan masa tu kami baru je 3bulan kawen, ekonomi pon x bp nk stable, jd kami melupakan terus hasrat kami setelah mendengar kosnye yg agak mahal.huhuhu! lg pon ramai kawan2 nasihatkan saya supaya bersalin kt hospital kerajaan sbb ni our first baby, in addition sy ni pon gov servant.

kt situ ada 5 specialist in O&G tp kebetulan ari tu cume ada 2 doctor je yg available. kami pilih sorg doctor lelaki india. DR. Mohanraj.. eh, ni sbg tambahan----dr pengalaman saya..saya rasa doktor lelaki lebih friendly dr doctor pmpuan (setuju x? heheheh)

masa kami masuk dalam ruang menunggu tu, ada bbp org patient yg tgh tgu n semestinye kesemuanya adalah kaum india. hehehe..saya melalui prosedur yg biasa mcm glucose test, check BP dll. lebih kurang 30 mint menunggu, kami pon dipanggil masuk

dr Mohan tu mmg sgt friendly..siap buat joke lg. ni la masa yg ditunggu2. ultrasound!
masa proses tu 1st time saya n husband dpt baca image dlm screen sbb doktor tu explain one by one. mule2 die scan kt kepala n setiap satu organ die akan explain dgn jelas. yg plg mengharukan n menggembirakan kami masa nmpk muka baby. nmpk jelas sgt muke die. subhanallah....very amazing..muke die tgh pusing2kan kepala smbil sebelah tgn die tutup muka. maybe sbb scanner tu kena kt muka die, n die cube elak. masa tu tetibe saya perasan muka baby sebijik mcm muka husband. hehehehe..

doktor kata kalau da 7bulan, image baby da kurang jelas sbb die da terlalu besar. paling sesuai adalah mgu yg ke 18 to 22. kalau scan masa tu, bole detect any kecacatan pd baby. tp Dr Mohan tu kate setakat yg die nmpk, fizikal baby sume ok n lengkap. alhamdulullah..part yg surprise bile Dr tanya " awak rasa baby awak boy ke gal?"masa ni scanner tu kat bhgn kaki baby. memg b4 ni masa sy scan, nurse yg beria kate baby boy, tp doctor tu kate x confirm lagik.so, xnk percaya sgt.

Lepas tu saya dgn confidentnye pon jawablah , saya confident my baby is boy. pas2 Dr tu tunjukkan image yg menunjukkan d baby is boy. his 'bird'. memg nmpk jelas sgt ada bird kt celah kaki die. itu adalah scrotum sebenarnye.. sebenarnye sy n husband x bp kisah pasal jantina yg penting baby sihat. tp bile tau most probably die adalah boy, kami rasa teruja sgt n terus pk nk bagi name ape. nk bagi name pon pening gak.

pas2 Dr tu terangkan n advise mcm2. ape pon tq to Dr Mohan yg telah menceriakan ari kami. hehehehe.. we love his service. service die mmg excellent - jika dibandingkan ngan doctor2 sblm ni yg pena kami jmp. dlm perjalanan balik umah saya asik tgk je gmbr muka baby tu. malangnye utk image 4D doktor x dapat capture angle yg paling jelas. tp dpt tgk image 3d tu pon da cukup.

ape2 pon kami berharap, baby yg akan lahir ni akan lebih memberikan kebahagiaan kepada kami sekeluarga. semoga die akan menjadi anak yg baik dan soleh, yg sayangkan kami sbg ibu bapa die. dan kami janji kami akan menunaikan tanggungjawab kami sbg ibu dan bapa dgn sebaik2nye. tp. perasaan takut tu tetap ada. takut nk bersalin, takut x dpt jage die dgn baik. macam2 la. tp bile pk balik, klau mak bapak kite dpt jage kite dgn baik, mesti kite pon boleh..

alhamdulillah....saya sgt2 bersyukur kepada-Nya;)

5 comments:

mizzyN said...

i think parenting comes naturally when one does really wants the baby.

dilla-ady said...

zura,

tahniah ye for your baby..excited jek kan tunggu baby lahir ni..sy doakan sumenye berjalan dgn baik..

suke dengan service dr mohan tu ye..susah nk cari dr camtu..

lily azliyana @ mama zara said...

Zura..aku pon terasa happynye bile bc entry ko nih..aku tk pernah buat 4D scan tuh. nnti klu ade rezki 2nd baby teringin nak buat gakla..hehe

By the way, tahun ni mmg meriah ngan bby boy. bestnye ramai hero kan..=p

~ dyn ~ said...

my baby boy....aeiman daniel ... :)

Zurani said...

lily ~ aku pon xtau ada teknologi 4D tu. aku ingatkan yg plg canggih ultrasound 3D. tp klu nk buat 4D tu time preknen 18-22mgu.mmg nmpk jelas sgt features die n masa tu bole detect any abnormalities. aku pon nyesal x buat awal2. tp yg aku suka sbb doc tu sgt friendly n terangkan satu2. adalah dekat 20minit explanation die. gmbr 4D agak menakutkan aku rasa.sebab nmpk btol2 baby tu gerak2 kaki.hehehe.. aku rasa happy sgt n rasa syg sgt2 kt baby ni. lagi2 ble tau baby boy;)

nadh ~ btol tu nadh. ble kite btol2 nk kat baby tu, kite sendiri akan rasa sifat2 keibubapaan. aku doakan next year kau akan melaluinya. amin.. hehe..

dila ~ tq dila.btol..sgt2 excited nk tgu baby ni kuar. dulu xdelah rasa se excited ni, tp pas buat scan ari tuh, tetibe rasa teruja memuncak2.hehehe..dr mohan tu mmg best!

sayang ~ not "your" baby but "our" baby..:)eh, da name lain plak ke? wa..name anak mat salleh, tp name mak ngan name bapak mcm name org jawa.hikhik!

Post a Comment