Thursday, August 27, 2009

Misi yg tak berapa nk berjaya

Semalam punye entry saya ada mention ape yg saya nak masak utk berbuka. saya berjaya gak masak ape yg dirancang tp malangnye x bp nak jadi. hehehe..
masak kari tu kire jd la sbb husbnd kate sedap. begedil ayam pon ok2 la kot. tp butter prawn tu mmg xjd langsung. xtau silap ktne tp mmg xde rasa butter pon, rasa prawn jek. ble masak x menjadi, tu yg give up nk cube lagi tu.
ok..ni resepi utk butter prawn yg lily @ mamazara mintak. lily, actually aku amek resipi ni kt tenet. aku ikut sebijik2 caranye tp still x jadi.
ni cara2 nk buat butter prawn:

Bahan-bahan:
  • udang galah / besar
  • mentega
  • cili merah - 1 tangkai(dihiris)
  • cili padi - 10tangkai (dihiris)
  • bawang besar - 4 biji (dihiris)
  • bawang putih - 2 ulas (dihiris)
  • mentega - 1 buku
  • daun kari - 2 tangkai
  • telur - 1 biji
  • susu tepung - 2 sudu
  • serbuk kunyit
  • garam
Cara-caranya
  1. Memule basuh udang tu, pas2 lumurkan ngan kunyit n garam. udang tu jgn ditogelkan sume kulitnye. sexy plak nnt.
  2. Bile da ready nk goreng udang, panaskan kuali dulu. pas2 masukkan mentega (nk menggantikan minyak)
  3. goreng udang yg telah dilumur ngan garam n kunyit tu td dgn menggunakan mentega yg telah dipanaskan / dicairkan. goreng lame2 sket, kasi garing
  4. dah garing, udang boleh diangkat dan ditoskan. jgn angkat selagi belum garing. nnt x jadik
  5. dengan menggunakan baki minyak mentega goreng udang tu, goreng bawang besar yg telah dihiris sehingga garing.
  6. kemudian masukkan cili merah, cili padi bawang putih n daun kari. goreng bersama2 sehingga naik bau
  7. masukkan kembali udang yg telah digoreng tadi dan digaul rata.
  8. pecahkan telur ke dalam campuran dalam kuali. gaul telur dengan cepat dan rata sehingga menyaluti kesemua udang
  9. taburkan susu tepung
  10. angkat butter prawn n masukkan dalam pinggan
  11. da siap...bole makan!
kepada lily: selamat mencuba:)

2 comments:

lily azliyana @ mama zara said...

haha..ni yg aku pon risau nak cube nih. karang tak jadik jugak..=p

nway, thanx for the info..esokla time cuti aku try masak. tp susu tepung takde stokla kat rumah. pakai susu tepung zara boleh ker..hahahaha..

mizzyN said...

korang gugel la dua tiga resepi, lepas tu pilih cara mana agak2 paling senang. haha mcm aku pernah try.

Post a Comment